skład / składniki
metoda gotowania
lepiej jest wziąć twarde gruszki, możesz być trochę niedojrzały, idealnie-jakaś jesienna odmiana. Umyj je, Wytnij rdzenie i uszkodzone miejsca, usuń łodygi.
pokrój gruszki w plasterki lub kawałki średniej wielkości - jak wolisz. Wolę kroić takie kawałki, które mieszczą się w łyżeczce, aby później wygodniej i przyjemniej było jeść dżem z herbatą.
wlej wodę do rondla i wlej cukier, wymieszaj. Umieść go na wolnym ogniu, nie przestając mieszać, poczekaj, aż cały cukier się rozpuści.
wlej gruszki powstałym syropem i pozostaw je na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Możesz więcej. Czasami zostawiam na noc w lodówce.
gdy gruszki się zaparzą, postaw garnek z nimi na ogniu, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia, pozostaw gruszki na 12 godzin.
następnie umieść gruszki z powrotem na kuchence, zagotuj, gotuj przez 5 minut i pozostaw na 12 godzin. Powtórz to samo jeszcze 2 razy.
po ostatnim gotowaniu rozprowadź gorący dżem w sterylnych słoikach, Zamknij sterylnymi pokrywkami.
pięciominutowy dżem ugotowany zgodnie z tym przepisem należy przechowywać w chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g