Sałatka kogut bez mięsa

Sałatka z kogutem na CZELE to świetny początek świątecznej uczty! W naszym kręgu zwyczajowo Biesiada zaczyna się od zimnych przekąsek i sałatek. To bardzo miłe i zabawne w Sylwestra, siadając przy stole, aby zobaczyć taką sałatkę z kogutem-pięknie ugotowaną i pięknie zaprojektowaną, oczaruje każdego,kto spróbuje!
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 50 % 7 g
74 kcal
IG: 63 / 25 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki-ugotuj warzywa, jajka i korzenie. Obierz cebulę, czosnek, jabłko. Odcedź marynatę z kukurydzy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój w drobną kostkę korzenie pietruszki i selera, marchew i ogórki. Nie zapomnij odłożyć tyłków ogórka i kawałka marchewki na sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj fioletową cebulę i jajka w małych kostkach. Jedno jajko pozostaje do dekoracji. Drobno posiekaj i dodaj czosnek. Posiekaj i dodaj zieloną cebulę. Zachowaj część cebuli do dekoracji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj marynowaną kukurydzę. Zachowaj część kukurydzy do dekoracji. Przygotuj składniki dressingu-majonez, miód, musztarda, chrzan.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć wszystko trochę do salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz wszystkie składniki dressingu, dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i dodaj do warzyw. I wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel jajko wzdłuż na dwie części, oddziel żółtko od białka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż sałatkę na talerzu lub salaterce do podania, zachowaj trochę do nadziewania białka. Zetrzyj połowę białka jajka na drobnej tarce. Ułóż pierścień kukurydzy wokół krawędzi sałatki. Połóż bratnią duszę białka na wierzchu sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Białko nadziewane sałatką. Po czterech stronach naczynia ułóż tyłki ogórka i umieść na nich pieprz, aby wyglądały jak pyski myszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż połowę żółtka na nadziewanym białku, posmaruj majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj drugą połowę żółtka na drobnej tarce i posyp figurę koguta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij przegrzebek i dziób z marchewki. Umieść ich koguta na głowie. Przymocuj również oczy z pieprzu. Udekoruj gałązkami rzeżuchy lub pietruszki i posiekaną zieloną cebulą. Przed podaniem sałatkę noworoczną należy przechowywać w lodówce do impregnacji. Szczęścia i powodzenia w Nowym Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g

Podobne przepisy