skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki-ugotuj warzywa, jajka i korzenie. Obierz cebulę, czosnek, jabłko. Odcedź marynatę z kukurydzy.
Krok 2:
Pokrój w drobną kostkę korzenie pietruszki i selera, marchew i ogórki. Nie zapomnij odłożyć tyłków ogórka i kawałka marchewki na sałatkę.
Krok 3:
Dodaj fioletową cebulę i jajka w małych kostkach. Jedno jajko pozostaje do dekoracji. Drobno posiekaj i dodaj czosnek. Posiekaj i dodaj zieloną cebulę. Zachowaj część cebuli do dekoracji.
Krok 4:
Dodaj marynowaną kukurydzę. Zachowaj część kukurydzy do dekoracji. Przygotuj składniki dressingu-majonez, miód, musztarda, chrzan.
Krok 5:
Wrzuć wszystko trochę do salaterki.
Krok 6:
Połącz wszystkie składniki dressingu, dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i dodaj do warzyw. I wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Podziel jajko wzdłuż na dwie części, oddziel żółtko od białka.
Krok 8:
Połóż sałatkę na talerzu lub salaterce do podania, zachowaj trochę do nadziewania białka. Zetrzyj połowę białka jajka na drobnej tarce. Ułóż pierścień kukurydzy wokół krawędzi sałatki. Połóż bratnią duszę białka na wierzchu sałatki.
Krok 9:
Białko nadziewane sałatką. Po czterech stronach naczynia ułóż tyłki ogórka i umieść na nich pieprz, aby wyglądały jak pyski myszy.
Krok 10:
Połóż połowę żółtka na nadziewanym białku, posmaruj majonezem.
Krok 11:
Zetrzyj drugą połowę żółtka na drobnej tarce i posyp figurę koguta.
Krok 12:
Wytnij przegrzebek i dziób z marchewki. Umieść ich koguta na głowie. Przymocuj również oczy z pieprzu. Udekoruj gałązkami rzeżuchy lub pietruszki i posiekaną zieloną cebulą. Przed podaniem sałatkę noworoczną należy przechowywać w lodówce do impregnacji. Szczęścia i powodzenia w Nowym Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Rzeżucha - 32 kcal/100g