skład / składniki
metoda gotowania
1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupy. Pokroić w kostkę.
2. Pokrój kurczaka w kostkę o wielkości około 1 cm.
3. Paprykę należy drobno posiekać. Zachowaj część pieprzu do dekoracji.
4. Pokrój również dwie trzecie sera, tak jak pozostałe składniki.
5. Drobno posiekaj pomidory, wrzuć do durszlaka, aby spuścić nadmiar soku.
6. Wymieszaj składniki, dopraw sałatkę majonezem. Dodawaj go stopniowo-ważne jest, aby nie przesadzać z sosem, w przeciwnym razie sałatka nie zachowa pożądanego kształtu. W razie potrzeby dodaj sól.
7. Połóż sałatkę na szerokim, pięknym talerzu, nadając jej kształt koguta.
8. Zetrzyj pozostały ser na drobnej tarce, udekoruj nim sałatkę na wierzchu.
9. Z kawałków czerwonej papryki ułóż przegrzebek, dziób i bródkę. Z kolorowych pasków-ogon i skrzydło.
10. Oko koguta - groszek ziela angielskiego.
11. W dół koguta połóż chwasty - gałązki koperku.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g