skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jagody rokitnika
Krok 2:
Rokitnik należy dokładnie umyć i posortować jagody, usuwając zepsute
Krok 3:
Włóż jagody do emaliowanej patelni, dodaj cukier, wymieszaj i rozpal na małym ogniu. Kiedy rokitnik wypuszcza sok i gotuje się-gotuj przez 5 minut.
Krok 4:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do pęcznienia.
Krok 5:
Za pomocą blendera posiekaj jagody rokitnika i przecedź powstałą mieszaninę przez 3-4 warstwy gazy do czystego naczynia. Lub po prostu wytrzyj drewnianą łyżką. Dobrze wyciśnij miazgę.
Krok 6:
Dodaj stopioną (nie doprowadzaj do wrzenia) żelatynę do powstałego soku i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Wlać do przygotowanych suchych słoików, zamknąć i umieścić w zimnym miejscu.
Krok 8:
Możesz również zrobić półfabrykat do dekoracji ciasta lub kanapki. Aby to zrobić, formę należy przykryć folią spożywczą, aby łatwiej było ją wyjąć, wlać sok i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.
to nie jest dokładnie dżem, ale też nie jest dokładnie galaretką. Ale bardzo smaczne. Co roku mam duże zbiory tej cudownej, magicznej i pysznej jagody, odmiany Ałtaju w moim kraju. Jagody są duże i soczyste. I co roku musisz szukać nowych opcji przedmiotu obrabianego. Lepiej przechowywać tę wersję przedmiotu obrabianego w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g