dżem galaretkowy z rokitnika

Piękny, aromatyczny i bogaty w witaminy deser. Rokitnik jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczną jagodą. Jego owoce zawierają prawie cały kompleks witamin. Do wielu zalet rokitnika należą prostota i różnorodność sposobów jego przetwarzania. Ponadto wszystkie półfabrykaty z rokitnika, nawet przy długotrwałym przechowywaniu, zachowują pierwotną ilość witamin.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 87 % 27 g
119 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jagody rokitnika

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rokitnik należy dokładnie umyć i posortować jagody, usuwając zepsute

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody do emaliowanej patelni, dodaj cukier, wymieszaj i rozpal na małym ogniu. Kiedy rokitnik wypuszcza sok i gotuje się-gotuj przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do pęcznienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą blendera posiekaj jagody rokitnika i przecedź powstałą mieszaninę przez 3-4 warstwy gazy do czystego naczynia. Lub po prostu wytrzyj drewnianą łyżką. Dobrze wyciśnij miazgę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj stopioną (nie doprowadzaj do wrzenia) żelatynę do powstałego soku i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać do przygotowanych suchych słoików, zamknąć i umieścić w zimnym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz również zrobić półfabrykat do dekoracji ciasta lub kanapki. Aby to zrobić, formę należy przykryć folią spożywczą, aby łatwiej było ją wyjąć, wlać sok i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.

to nie jest dokładnie dżem, ale też nie jest dokładnie galaretką. Ale bardzo smaczne. Co roku mam duże zbiory tej cudownej, magicznej i pysznej jagody, odmiany Ałtaju w moim kraju. Jagody są duże i soczyste. I co roku musisz szukać nowych opcji przedmiotu obrabianego. Lepiej przechowywać tę wersję przedmiotu obrabianego w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy