mus jabłkowy ze skondensowanym mlekiem na zimę

bardzo smaczne i delikatne puree dla dzieci i dorosłych! Spróbuj!
irvikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 88 % 14 g
70 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

umyj jabłka, pozwól wodzie spłynąć, a następnie obierz je i pokrój na 4 części, a następnie pokrój na kawałki. Wlej wodę na dno naczynia, w którym będziesz gotować (wskazane jest wzięcie rondla z grubym dnem, aby puree się nie przypaliło), połóż jabłka, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka będą bardzo miękkie (około 30 minut).

następnie wyłącz ogień i dokładnie zetrzyj jabłka w puree mikserem lub po prostu zmiażdż. Następnie wlej cukier do musu jabłkowego, wymieszaj i zagotuj, wlej skondensowane mleko, wymieszaj, zagotuj i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 5 minut (upewnij się, że puree się nie przypali!). Następnie włóż gotowe tłuczone ziemniaki do sterylnych słoików i zatkaj gotowanymi pokrywkami. Owinąć i pozostawić słoiki do ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy