dyniowy mus jabłkowy na zimę

przysmak witaminowy na deser spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym! Moje dzieci tak naprawdę nie lubią dyni, ale uwielbiają takie tłuczone ziemniaki, zwłaszcza jeśli są pięknie udekorowane - w miseczkach, posypane dodatkami na wierzchu. Jeśli masz zamiar zrobić puree dla małych dzieci, możesz pominąć sok z cytryny i cynamon.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
78 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 25 min

1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na pół i usunąć rdzenie.

2. Pokrój obrane jabłka na duże plasterki, włóż je do rondla.

3. W tej samej patelni dodaj miąższ dyni, pokrojony na kawałki.

4. Wlej cynamon do jabłek i dyni, wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

5. Napełnij pachnące jabłka i kawałki dyni wodą i umieść na kuchence.

6. Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło i gotować jabłka i dynię na małym ogniu przez 15 minut z zamkniętą pokrywką.

7. Za pomocą blendera zmiksuj ugotowane kawałki jabłka i dyni na puree.

8. Teraz musisz dodać cukier do puree, dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu. Gotuj po ugotowaniu puree przez 5 minut.

9. Gotowy gorący puree wlać do wysterylizowanych słoików, zamknąć pokrywkami i pozostawić do ostygnięcia w cieple. Możesz owinąć puszki.

przechowuj takie tłuczone ziemniaki w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy