Cospa
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
zagotuj mleko na średnim ogniu.
mieszając wlej kefir do gotowanego mleka cienkim strumieniem i gotuj na umiarkowanym ogniu do konsystencji papkowatej. Nie zapomnij mieszać. Konieczne jest odparowanie mleka. Proces zajmie dużo czasu, ale wynik jest tego wart.
dodaj stopione masło i cukier do schłodzonej zawiesiny mlecznej, wszystko równomiernie wymieszaj.
nasmaruj Formy do zestalenia oliwą z oliwek, włóż do każdego kospa, spłaszcz.
Wyślij do zimnego miejsca na 5-6 godzin.
Cospa jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g