skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, obierz cebulę. Pokrój je w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i smaż na lekko złoty kolor.
3. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz. Mieszaj i smaż przez 5 minut.
4. Połóż pomidory. Trzymaj mieszaninę na ogniu, aż się ugotuje.
5. Posmakuj nadzienia i w razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Zdejmij z ognia i ostudź.
6. Posiekaj warzywa, włóż do nadzienia mięsnego, wymieszaj.
7. Przygotowanie ciasta. Rozbij jajko do miski, wlej do niego wodę, dodaj szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj do niej mieszankę jajeczną i zagnieść ciasto. To musi być fajne.
8. Gotowe ciasto rozwałkować na warstwę. Pokrój go w kwadraty (około 6 na 6 cm).
9. Na każdym kwadracie umieść około 1 łyżki nadzienia, po czym uformuj rurki wokół ciasta - ciasto należy ścisnąć od dołu, a rurkę pozostawić otwartą na górze.
10. Umieść rurki na patelni, zalej bulionem i zagotuj na małym ogniu.
11. Włóż boraki do durszlaka, poczekaj, aż cały bulion spłynie.
12. Na patelni rozgrzej olej i usmaż boraki na lekko złoty kolor.
gotowe boraki podawaj na gorąco. Posyp je ziołami, polej ulubionym sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g