Boraki w Erewaniu są bardzo smaczne

lubisz pierogi, ale chcesz różnorodności? Przygotuj je po ormiańsku! Bardzo smaczna ormiańska wersja pierogów. Są przygotowywane dość szybko (zwłaszcza na drugi i kolejny raz:), a nadzienie w nich, w przeciwieństwie do pierogów, jest już gotowe - mięso mielone z warzywami jest smażone na oleju. Ponadto same boraki są również smażone na oleju przed podaniem.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 34 % 13 g
251 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Umyj pomidory, obierz cebulę. Pokrój je w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i smaż na lekko złoty kolor.
3. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz. Mieszaj i smaż przez 5 minut.
4. Połóż pomidory. Trzymaj mieszaninę na ogniu, aż się ugotuje.
5. Posmakuj nadzienia i w razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Zdejmij z ognia i ostudź.
6. Posiekaj warzywa, włóż do nadzienia mięsnego, wymieszaj.
7. Przygotowanie ciasta. Rozbij jajko do miski, wlej do niego wodę, dodaj szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj do niej mieszankę jajeczną i zagnieść ciasto. To musi być fajne.
8. Gotowe ciasto rozwałkować na warstwę. Pokrój go w kwadraty (około 6 na 6 cm).
9. Na każdym kwadracie umieść około 1 łyżki nadzienia, po czym uformuj rurki wokół ciasta - ciasto należy ścisnąć od dołu, a rurkę pozostawić otwartą na górze.
10. Umieść rurki na patelni, zalej bulionem i zagotuj na małym ogniu.
11. Włóż boraki do durszlaka, poczekaj, aż cały bulion spłynie.
12. Na patelni rozgrzej olej i usmaż boraki na lekko złoty kolor.

gotowe boraki podawaj na gorąco. Posyp je ziołami, polej ulubionym sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy