Francuskie pączki

Prosty przepis na pyszne pączki budyniowe, które są łatwe do zrobienia! Spróbować)
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 70 % 31 g
węglowodany 20 % 9 g
316 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wlej wodę do rondla;
2. Dodaj masło do wody;
3. Doprowadzić masę do wrzenia, olej powinien całkowicie się rozpuścić;
4. Masę zdjąć z ognia;
5. Szybko wlej mąkę do powstałej masy i szybko wymieszaj;
6. Stopniowo dodawaj jajka do schłodzonej masy, dokładnie mieszając;
7. Sól i ponownie dobrze wymieszaj, możesz mikserem;
8. Doprowadzić olej roślinny do wrzenia;
9. Masę włożyć do oleju łyżeczką;
10. Połóż gotowe pączki na serwetce;
11. Ostudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy