Francuskie pączki
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla;
2. Dodaj masło do wody;
3. Doprowadzić masę do wrzenia, olej powinien całkowicie się rozpuścić;
4. Masę zdjąć z ognia;
5. Szybko wlej mąkę do powstałej masy i szybko wymieszaj;
6. Stopniowo dodawaj jajka do schłodzonej masy, dokładnie mieszając;
7. Sól i ponownie dobrze wymieszaj, możesz mikserem;
8. Doprowadzić olej roślinny do wrzenia;
9. Masę włożyć do oleju łyżeczką;
10. Połóż gotowe pączki na serwetce;
11. Ostudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g