leniwe futro z jajkiem i śledziem

bardzo szybki w przygotowaniu i dobry na przekąskę.
RIGINAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 23 % 5 g
137 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Ugotuj jajka, buraki i marchewkę.
2. Schłodzić jajka i pokroić na pół. Wyjmij żółtka. Zetrzyj je widelcem.

3. Obierz przygotowane warzywa i zetrzyj je na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę.

4. W misce połącz żółtka z cebulą, marchewką i burakami. Dodaj majonez i wymieszaj.

5. Pokrój śledzie na kawałki, usuń nasiona.

6. Wypełnij białka masą warzywną. Połóż kawałki śledzia na wierzchu. Udekoruj zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy