leniwe futro z jajkiem i śledziem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Ugotuj jajka, buraki i marchewkę.
2. Schłodzić jajka i pokroić na pół. Wyjmij żółtka. Zetrzyj je widelcem.
3. Obierz przygotowane warzywa i zetrzyj je na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę.
4. W misce połącz żółtka z cebulą, marchewką i burakami. Dodaj majonez i wymieszaj.
5. Pokrój śledzie na kawałki, usuń nasiona.
6. Wypełnij białka masą warzywną. Połóż kawałki śledzia na wierzchu. Udekoruj zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g