kawa słodka egzotyczna

niezwykły orientalny smak napoju doda energii na cały dzień! Uwielbiam pić rano kawę z kardamonem. To niesamowity i bardzo orzeźwiający smak. Na wschodzie kawa parzona z tą przyprawą nazywana jest beduińską. Dla Beduinów kawa to nie tylko napój, ale integralny element kultury, symbol gościnności. Bardzo miło się nad tym zastanowić przy tradycyjnej porannej filiżance aromatycznego napoju :))
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 73 % 8 g
41 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Obierz kardamon, usuń nasiona-w sumie potrzebujemy 8 nasion.
2. W młynku umieść ziarna kawy i nasiona kardamonu razem. Teraz musisz je bardzo drobno zmielić.
3. Wlej wodę do Turku, dodaj mieszankę kawy i kardamonu, dobrze wymieszaj.
4. Postaw Turka na ogniu (Minimalne ciepło).
5. Poczekaj, aż na powierzchni cieczy w Turku pojawi się piana. Ważne! Nie pozwól, aby napój się zagotował.
6. W ciepłej filiżance włóż piankę, a następnie delikatnie wlej kawę.
7. Jeśli wolisz słodką kawę, czas dodać cukier.

teraz Można pić kawę i cieszyć się niezwykłym orientalnym aromatem i smakiem! Miłego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy