skład / składniki
metoda gotowania
ugotuj soczewicę i bulgur z wyprzedzeniem. Soczewicę lepiej moczyć przez kilka godzin, a następnie gotować przez 25 minut, spuścić wodę. Bulgur można gotować bez moczenia (20 minut na małym ogniu) w stosunku do wody 1:2. Po przygotowaniu zbóż możesz zacząć gotować zupę. To nie jest trudne:
1. Spłucz zimną wodą aveluk. Lepiej zrobić to kilka razy, spuszczając wodę. Następnie napełnij aveluk wodą przez 1 godzinę.
2. Zanurz namoczony aveluk w durszlaku, pozwól wodzie spłynąć.
3. Pokrój aveluk na kawałki.
4. Wlej wodę do rondla, podpal, zagotuj.
5. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
6. Rozgrzej olej roślinny na patelni, usmaż w nim cebulę na złoty kolor.
7. Dodaj sól do wrzącej wody, a następnie włóż aveluk, wcześniej ugotowaną soczewicę i bulgur, zmniejsz ciepło do niskiego poziomu.
8. Umieść również smażoną cebulę, ulubione przyprawy na patelni.
9. Gotuj zupę przez 10 minut na małym ogniu.
podawaj taką zupę na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Aveluk - 19 kcal/100g