Ormiańska zupa z soczewicy i aveluk

Przygotuj tradycyjne danie ormiańskie w swojej kuchni! Niezwykły smak! Aveluk to nic innego jak szczaw koński. Tak, okazuje się, że może być jadalny, tylko do tego trzeba go wysuszyć. Suszony aveluk traci gorycz. Taka zupa smakuje osobliwie, ale ja i moi bliscy bardzo ją lubimy. Spróbuj I ty :)
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

ugotuj soczewicę i bulgur z wyprzedzeniem. Soczewicę lepiej moczyć przez kilka godzin, a następnie gotować przez 25 minut, spuścić wodę. Bulgur można gotować bez moczenia (20 minut na małym ogniu) w stosunku do wody 1:2. Po przygotowaniu zbóż możesz zacząć gotować zupę. To nie jest trudne:

1. Spłucz zimną wodą aveluk. Lepiej zrobić to kilka razy, spuszczając wodę. Następnie napełnij aveluk wodą przez 1 godzinę.
2. Zanurz namoczony aveluk w durszlaku, pozwól wodzie spłynąć.
3. Pokrój aveluk na kawałki.
4. Wlej wodę do rondla, podpal, zagotuj.
5. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
6. Rozgrzej olej roślinny na patelni, usmaż w nim cebulę na złoty kolor.
7. Dodaj sól do wrzącej wody, a następnie włóż aveluk, wcześniej ugotowaną soczewicę i bulgur, zmniejsz ciepło do niskiego poziomu.
8. Umieść również smażoną cebulę, ulubione przyprawy na patelni.
9. Gotuj zupę przez 10 minut na małym ogniu.

podawaj taką zupę na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Aveluk - 19   kcal/100g

Podobne przepisy