Sałatka zaspy śnieżne z kurczakiem i grzybami

pyszna i niezwykła sałatka na zimowe wakacje! Ugotuj i posmakuj! Proste produkty, łatwe do przygotowania, ale dzięki projektowi wygląda spektakularnie i oryginalnie. Połączenie składników jest również bardzo harmonijne, jak na mój gust. Ta sałatka na naszym świątecznym stole jest niezmiennie popularna.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 15 % 4 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

musisz wcześniej ugotować kurczaka, warzywa i jajka. Drobno posiekane grzyby z drobno posiekanym czosnkiem smażyć do miękkości. Niech wszystko ostygnie.

tuż przed złożeniem sałatki obierz i drobno zetrzyj warzywa. Pokrój kurczaka w drobną kostkę (około pół centymetra).

składanie sałaty:

1. Połóż warstwę majonezu na dnie naczynia wzdłuż szerokości sałatki.
2. Następnie na całej szerokości warstwa startych ziemniaków, lekko zanurzona w majonezie.
3. Na ziemniakach, bez raportowania na krawędzi pół centymetra, połóż warstwę marchwi. Lekko posmaruj majonezem.
4. Następna warstwa to posiekany kurczak. Na całej szerokości.
5. Połóż warstwę grzybów na kurczaku nieco mniejszą niż szerokość. Ponownie posmaruj majonezem na całej szerokości sałatki.
6. Na majonezie ułóż jajka, przekrojone na pół, żółtkami do dołu. Posmaruj jajka majonezem na wierzchu.
7. Ostatnią warstwą równomiernie rozprowadź starty ser, nadając sałatce kształt zaspy śnieżnej.

sałatka jest gotowa, możesz trochę schłodzić-dosłownie 15 minut w lodówce-i podawać!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy