skład / składniki
metoda gotowania
1. Krewetki umyć i obrać, włożyć do miski.
2. Zetrzyj zieloną część skórki limonki, posiekaj kolendrę i wymieszaj wszystko z oliwą z oliwek. Włóż powstałą mieszaninę do lodówki.
3. Krewetki zalać wyciśniętym sokiem z limonki, włożyć sól i czarny pieprz. Wymieszać.
4. Przykryj miskę folią spożywczą i marynuj krewetki przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez całą noc.
5. Wlej ryż do sita i dobrze spłucz pod bieżącą wodą, aż wypłynie przezroczysty.
6. Wlej ryż do rondla, zalej bulionem.
7. Dodaj sól i nasiona kminku, a następnie wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką.
8. Gotuj na średnim ogniu, aż basmati wchłonie całą wilgoć (około 10 minut). Ryż powinien być w pełni ugotowany, ale nie powinien się rozpadać, stać się zbyt miękki. Nie rozgotuj go. Niech gotowy ryż ostygnie.
9. Podczas gotowania ryżu wyjmij krewetki z marynaty. Pokrój połowę krewetek na kilka kawałków.
10. Gotuj drugą połowę krewetek przez dwie minuty na parze w całości.
11. Dodaj mieszankę oliwy z oliwek, skórki z limonki i posiekanej kolendry do ryżu.
12. Połóż krewetki, wszystko wymieszaj, posypując czarnym pieprzem.
natychmiast podawaj sałatkę do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g

