ryż basmati w powolnej kuchence

pyszny i zdrowy kruchy ryż! Gotowanie jest szybkie i proste! Gotuję zboża w powolnej kuchence i zawsze są kruche i smaczne. A dziś proponuję ugotować basmati-pyszny i pachnący orientalny ryż. Cudowna technika pomoże to zrobić szybko i łatwo.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 81 % 25 g
137 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Dobrze spłucz basmati-spłucz, aż woda będzie czysta.
2. Drobno posiekaj lub zetrzyj marchewki
3.Warzywa lekko podsmażyć na oliwie z oliwek w trybie "smażenia".
4. Ryż włożyć do miski multicookera do warzyw, dodać sól, zalać wodą.
5. Zamknij Multicooker, włącz tryb "Ryż", CZAS - 20 minut.
6. Ułóż gotowe basmati na porcjach, posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g
  • Suszona cebula - 219   kcal/100g

Podobne przepisy