skład / składniki
metoda gotowania
1. Na głębokiej patelni wok roztop masło, włóż do niego orzechy nerkowca i orzeszki ziemne. Smaż na brązowo-złoty kolor, a następnie przenieś na talerz.
2. Szafran zalać gorącym mlekiem i odstawić na 15 minut. W tym czasie mleko stanie się bogatym ciemnożółtym kolorem.
3. Dobrze opłucz ryż, zalej zimną wodą przez 20 minut.
4. Na drobnej tarce zetrzyj imbir.
5. Na tej samej patelni, rozgrzanej do czerwoności, włóż imbir, kminek, ziarna pieprzu, goździki, kardamon i liść laurowy. Smaż trochę, aby uwolniły smak.
6. Dodaj basmati na patelnię, smaż, aż będzie lekko przezroczysta.
7. Wlej mieszankę mleka szafranowego i gorącą wodę do ryżu, sól, włóż rodzynki.
8. Gotuj na średnim ogniu, aż płyn wyparuje.
9. Gotowy ryż posyp prażonymi orzechami i pokrojonym w paski tofu. Podawaj ze świeżymi ziołami kolendry.
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g