kucia z perłówki na Boże Narodzenie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz jęczmień perłowy i przenieś go do termosu.
Krok 2:
Zalej kaszę wrzącą wodą, nie sięgając 3-4 cm do szyi.
Krok 3:
Dobrze zamknij termos i pozostaw na 4 godziny.
Krok 4:
Zalej mak i rodzynki wrzącą wodą, przykryj mak. Pozostaw na 1 godzinę.
Krok 5:
Zmiel orzechy (w moździerzu, nożem lub wałkiem do ciasta).
Krok 6:
Z maku odcedź, wymieszaj z cukrem.
Krok 7:
Zmiel mak w moździerzu, aż pojawi się jasny sok.
Krok 8:
Odcedź rodzynki. Dodaj trochę gorącej wody do miodu i wymieszaj.
Krok 9:
Odcedź jęczmień z jęczmienia perłowego, przenieś spuchnięte płatki do wygodnej miski. Dodaj miód, mak, rodzynki i orzechy.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj kutię i przenieś ją do świątecznego naczynia. Jeśli lubisz kutyę z płynem-dodaj więcej wody do miodu.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal / 100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g