kucia z perłówki na Boże Narodzenie

Prosta Wersja kutyi na Boże Narodzenie z jęczmienia-z miodem, makiem! Kutya jest przygotowywana w wielu rodzinach w Boże Narodzenie. Radzę prostą opcję w termosie dla tych, którzy są ograniczeni czasowo.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 76 % 32 g
204 kcal
IG: 41 / 22 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz jęczmień perłowy i przenieś go do termosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej kaszę wrzącą wodą, nie sięgając 3-4 cm do szyi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze zamknij termos i pozostaw na 4 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej mak i rodzynki wrzącą wodą, przykryj mak. Pozostaw na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel orzechy (w moździerzu, nożem lub wałkiem do ciasta).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z maku odcedź, wymieszaj z cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel mak w moździerzu, aż pojawi się jasny sok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź rodzynki. Dodaj trochę gorącej wody do miodu i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź jęczmień z jęczmienia perłowego, przenieś spuchnięte płatki do wygodnej miski. Dodaj miód, mak, rodzynki i orzechy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj kutię i przenieś ją do świątecznego naczynia. Jeśli lubisz kutyę z płynem-dodaj więcej wody do miodu.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal / 100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy