zupa turecka Izmir Kefte
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso mielone, sól, pieprz, drobno posiekana cebula, jajko, natka pietruszki, bułka tarta i papryka wymieszać
Krok 2:
Uformuj małe kotlety
Krok 3:
Ziemniaki obrać i grubo posiekać
Krok 4:
1,5 litra wody doprowadzić do wrzenia, posolić, ułożyć kotlety i ziemniaki. Gotować po ugotowaniu na małym ogniu przez 20 min
Krok 5:
W tym czasie drobno posiekaj pomidory i chili i smaż z dwiema łyżkami oleju roślinnego
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy, usmaż
Krok 7:
Dodaj kminek (Zira), wymieszaj i włóż wszystko do rondla
Krok 8:
Na drobnej tarce trzy czosnek
Krok 9:
I dodaj do garnka. Spróbuj soli, pieprzu, jeśli to konieczne, dodaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Podczas serwowania można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g