Zupa turecka Izmir Kefte

pyszna, bardzo aromatyczna i obfita turecka zupa! Spróbuj! Uwielbiam różnorodne jedzenie i często gotuję potrawy z różnych krajów i narodów. Dziś proponuję przepis na kuchnię turecką. Ta jasna zupa raczej nie pozostawi cię obojętnym
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 47 % 7 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso mielone, sól, pieprz, drobno posiekana cebula, jajko, natka pietruszki, bułka tarta i papryka wymieszać

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uformuj małe kotlety

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i grubo posiekać

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    1,5 litra wody doprowadzić do wrzenia, posolić, ułożyć kotlety i ziemniaki. Gotować po ugotowaniu na małym ogniu przez 20 min

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie drobno posiekaj pomidory i chili i smaż z dwiema łyżkami oleju roślinnego

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, usmaż

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kminek (Zira), wymieszaj i włóż wszystko do rondla

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na drobnej tarce trzy czosnek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I dodaj do garnka. Spróbuj soli, pieprzu, jeśli to konieczne, dodaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Podczas serwowania można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy