beshbarmak z ziemniakami

Przygotuj kazachskie danie i spróbuj, jakie to pyszne! Rodzina też to doceni! Bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie. Oczywiście Konin nie wszędzie można tak łatwo kupić i trzeba go poszukać, choć warto. Ale możesz zastąpić mięso końskie dowolnym innym mięsem. Spróbuj!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 44 % 16 g
154 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

1. Umyj mięso, włóż do rondla, zalej zimną wodą, zagotuj, usuń pianę.
2. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy, obraną cebulę (2 szt.) w całości do bulionu.
3. Gotuj mięso przez 20 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ciepło i gotuj przez kolejne 1,5-2 godziny na umiarkowanym ogniu.
4. Obierz ziemniaki, włóż je w całości (jeśli ziemniaki są małe, duże należy pokroić na kilka części) do wrzącego bulionu, a następnie gotuj wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.
5. Zagnieść ciasto na soczyste (makaron), mieszając wodę, sól, jajko i mąkę. Ciasto powinno wyglądać jak pierogi-strome i jednocześnie elastyczne.
6. Pozostałą cebulę obrać i pokroić w krążki, zalać wrzącym bulionem, odstawić na 10 minut.
7. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na warstwę i włożyć w całości do bulionu.
8. Gotuj przez 8-10 minut,a następnie połóż na talerzu. Sochi można pozostawić w całości lub pokroić na kawałki.
9. Połóż ziemniaki na krawędzi naczynia, połóż mięso na środku. Na wierzch dodaj cebulę gotowaną na parze i posiekane zioła.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Konin (cięta) - 172   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy