Coconut blancmange

Zachwyć siebie i swoich bliskich wykwintną ucztą o smaku kokosowym! Wspaniały deser, który miło jest podawać gościom na świątecznym stole i po prostu delektować się nim w dzień powszedni. Zwłaszcza letni. Prawdziwa rozkosz smaku i konsystencji :)
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 43 % 19 g
węglowodany 52 % 23 g
257 kcal
IG: 48 / 52 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Wlej połowę mleka do rondla i podgrzej.
2. Wlej skrobię i cukier waniliowy do miski, wymieszaj.
3. Wlać powstałą mieszaninę zimnym mlekiem, ponownie wymieszać.
4. Teraz wlej zimne mleko ze skrobią i cukrem do mleka gotowanego na kuchence, nie przestając mieszać masy trzepaczką. Natychmiast zdejmij z ognia.
5. Mieszaj, aż zawartość patelni zgęstnieje.
6. Przenieś przyszły deser do misek lub kokilek.
7. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie, po czym możesz się nim delektować. Ale nadal radziłbym trzymać go w lodówce przez kilka godzin - w ten sposób stanie się jeszcze smaczniejszy i orzeźwiający.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy