skład / składniki
metoda gotowania
1. Pigwę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć rdzenie, obrać skórę.
2. Wlej wodę (2 L) do rondla, zagotuj, a następnie zmniejsz ogrzewanie do średniego.
3. Włóż 835 g cukru pudru do wody, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
4. Dodaj do garnka wanilię, przekrojoną na pół wzdłuż, grubo pokrojony imbir, połówki pigwy i jej skórę. Ponownie zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko razem przez 4,5 godziny (aż pigwa nabierze głębokiego rubinowego koloru).
5. Pigwę wyjąć z syropu i przecedzić przez drobne sito.
6. Wlej pigwę połową odcedzonego syropu, drugą połowę umieść na średnim ogniu na 20 minut. W tym czasie syrop powinien zgęstnieć.
7. Wlej migdały do rondla, zalej wrzącą wodą i zagotuj przez 1 minutę. Następnie spuść wodę i pozwól orzechom ostygnąć.
8. Ubij schłodzoną śmietanę na miękkie szczyty, wstaw do lodówki.
9. Mleko, pozostały cukier puder i migdały włożyć do rondla i umieścić na średnim ogniu. Prawie zagotuj, ale nie pozwól mu się zagotować. Zdejmij patelnię z ognia i odczekaj 10 minut, aż mieszanina lekko ostygnie.
10. Wlej mieszaninę do miski blendera i posiekaj orzechy, a następnie przecedź mieszaninę przez drobne sito. Wyciśnij orzechy, w sumie powinno być około 600 ml płynu.
11. Połowę powstałej mieszanki zagotuj w małym rondlu na średnim ogniu. Podczas gotowania namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 3 minuty. Żelatyna powinna stać się miękka. Tutaj polecam postępować zgodnie z instrukcjami producenta.
12. Spuść nadmiar wody z żelatyny, możesz nawet spróbować ją wycisnąć (jest to łatwe, jeśli używasz arkuszy żelatyny). Dodaj żelatynę do gotowanej mieszanki mleka. Mieszaj żelatynę, aż całkowicie się rozpuści.
13. Wlej masę żelatynową do pozostałej mieszanki mleka, ubij trzepaczką, aż masa stanie się konsystencją podobną do bitej śmietany. Najlepiej to zrobić, instalując Pojemnik nad miską lodu.
14. Wyjmij bitą śmietanę z lodówki. Schłodzoną i zagęszczoną masę przełożyć trzepaczką do bitej śmietany, wymieszać. Następnie rozłóż masę w 8 foremkach o pojemności 120 ml.
15. Formy należy przykryć pokrywkami lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
16. Rano zanurz foremki na kilka sekund w pojemniku z gorącą wodą, a następnie odwróć i połóż deser na płaskich talerzach. Obok połóż kawałek pigwy, polej syropem.
i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g