Blancmange z rabarbarem i szampanem

letni deser-pyszny i witaminowy! Traktuj rodzinę i przyjaciół! Ulubiony deser, który w naszej rodzinie przygotowuje się wczesnym latem. Właśnie wtedy, gdy możesz zebrać świeży i zdrowy rabarbar. Oczywiście rabarbar można zamrozić i zapamiętać lato w mroźny zimowy dzień, ale Zgadzam się, że cieszenie się chłodną galaretką jest najlepsze w upale.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 65 % 17 g
144 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 40 min

przed rozpoczęciem gotowania tego wspaniałego deseru kokilki należy przechowywać w lodówce. Weź formy o pojemności 100 ml, w sumie potrzebujesz 8 sztuk.

najpierw ugotuj rabarbar. Aby to zrobić, dobrze umyj, Usuń sadzonki, pokrój łodygi w kostkę 1-2 cm, wlej szampana do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Wlej połowę cukru pudru, wymieszaj, aby rozpuścił się szybciej, gotuj przez 1 minutę. Dodaj posiekany rabarbar, gotuj wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Następnie zdejmij rondel z ognia, przykryj i pozostaw rabarbar w syropie na około 10 minut.

namocz jedną trzecią żelatyny w zimnej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Rabarbar przetrzeć przez drobne sito (część pozostawić do dekoracji gotowego dania), odcedzić cały syrop. Do odcedzonego syropu dodaj 2 łyżki puree rabarbarowego, mieszaj do uzyskania gładkości i mikrofaluj mieszaninę przez 1 minutę. Natychmiast dodaj zmiękczoną żelatynę bez nadmiaru wilgoci, mieszaj mieszaninę, aż się rozpuści.

wyjmij kokilki z lodówki i wlej do nich masę, wypełniając każdą kokilkę jedną czwartą. Wstaw foremki do lodówki na 1 godzinę.

teraz przygotuj właściwy blancmange. Namocz pozostałą żelatynę w zimnej wodzie. Wlej śmietanę, mleko do rondla, dodaj pozostały cukier puder. Pokrój wanilię na pół wzdłuż, zeskrob nasiona i umieść je na mieszance w rondlu, który ustawiłeś na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia. Dodaj zmiękczoną prasowaną żelatynę do mieszanki, wymieszaj, aby szybciej się rozpuściła. Przełóż powstałą masę przez sito i pozwól jej całkowicie ostygnąć. Wlej schłodzoną masę do foremek na warstwę syropu rabarbarowego i szampana. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

gdy minie czas, zanurz formy w pojemniku z gorącą wodą na dosłownie 5 sekund. Odwróć na schłodzone talerze. Udekoruj pozostałym gotowanym rabarbarem i podawaj - domownicy czekali! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Szampan wytrawny - 64   kcal/100g
  • Szampan jest półsłodki - 88   kcal/100g
  • Szampan półwytrawny - 78   kcal/100g
  • Szampan - 78   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy