skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania tego wspaniałego deseru kokilki należy przechowywać w lodówce. Weź formy o pojemności 100 ml, w sumie potrzebujesz 8 sztuk.
najpierw ugotuj rabarbar. Aby to zrobić, dobrze umyj, Usuń sadzonki, pokrój łodygi w kostkę 1-2 cm, wlej szampana do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Wlej połowę cukru pudru, wymieszaj, aby rozpuścił się szybciej, gotuj przez 1 minutę. Dodaj posiekany rabarbar, gotuj wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Następnie zdejmij rondel z ognia, przykryj i pozostaw rabarbar w syropie na około 10 minut.
namocz jedną trzecią żelatyny w zimnej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Rabarbar przetrzeć przez drobne sito (część pozostawić do dekoracji gotowego dania), odcedzić cały syrop. Do odcedzonego syropu dodaj 2 łyżki puree rabarbarowego, mieszaj do uzyskania gładkości i mikrofaluj mieszaninę przez 1 minutę. Natychmiast dodaj zmiękczoną żelatynę bez nadmiaru wilgoci, mieszaj mieszaninę, aż się rozpuści.
wyjmij kokilki z lodówki i wlej do nich masę, wypełniając każdą kokilkę jedną czwartą. Wstaw foremki do lodówki na 1 godzinę.
teraz przygotuj właściwy blancmange. Namocz pozostałą żelatynę w zimnej wodzie. Wlej śmietanę, mleko do rondla, dodaj pozostały cukier puder. Pokrój wanilię na pół wzdłuż, zeskrob nasiona i umieść je na mieszance w rondlu, który ustawiłeś na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia. Dodaj zmiękczoną prasowaną żelatynę do mieszanki, wymieszaj, aby szybciej się rozpuściła. Przełóż powstałą masę przez sito i pozwól jej całkowicie ostygnąć. Wlej schłodzoną masę do foremek na warstwę syropu rabarbarowego i szampana. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
gdy minie czas, zanurz formy w pojemniku z gorącą wodą na dosłownie 5 sekund. Odwróć na schłodzone talerze. Udekoruj pozostałym gotowanym rabarbarem i podawaj - domownicy czekali! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Szampan wytrawny - 64 kcal/100g
- Szampan jest półsłodki - 88 kcal/100g
- Szampan półwytrawny - 78 kcal/100g
- Szampan - 78 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g