skład / składniki
metoda gotowania
1. Wymieszaj mleko i ciężką śmietanę, a następnie wlej jedną trzecią powstałej mieszanki do osobnego pojemnika.
2. Dodaj mąkę ryżową do odlanego mleka ze śmietaną, wymieszaj.
3. Resztę mleka ze śmietaną umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło do minimum, włożyć pokruszone orzechy, wymieszać.
4. Wlej mieszankę mleka i mąki na patelnię, nie przestawaj mieszać.
5. Wlać cukier, wymieszać. Spróbuj - czas dostosować słodycz, dodając więcej cukru, jeśli chcesz.
6. Dodaj gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny.
7. Nie przestając mieszać, gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż zgęstnieje.
8. Wlej powstałą mieszaninę do foremek, poczekaj, aż ostygnie.
9. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub możesz przez całą noc (formy najlepiej owinąć folią spożywczą).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g