skład / składniki
metoda gotowania
gotować kozinaki najlepiej w miedzianej lub aluminiowej patelni.
1. Umieść patelnię na małym ogniu, dodaj do niej miód. Miód należy gotować do takiego stanu, ciągle mieszając, aby zgęstniał. Upuść kroplę na suchy talerz - nie powinna się rozprzestrzeniać. Proces trwa średnio około 10 minut.
2. Dodaj nasiona. Ciągle mieszaj, aby nic się nie paliło. Gotuj przez 2 minuty (do przyjemnego zapachu pieczeni, co oznacza, że rozpoczął się proces karmelizacji).
3. Dodaj cukier puder. Jest to konieczne, aby kozinaki były bardziej kruche.
4. Tak więc masa stała się złota, nabrała przyjemnego zapachu i pożądanej konsystencji. Wyjmij z pieca i odstaw na około 10 minut.
5. Umyj drewnianą deskę i wałek do ciasta, posmaruj je zimną wodą.
6. Teraz połóż masę na przygotowanej desce i spłaszcz ją wałkiem do ciasta w warstwie o grubości 1 cm.
7. Po 5 minutach Wytnij figurki z lekko zamrożonej masy. To zależy od Twojego gustu, możesz po prostu lekko oznaczyć przyszłe kawałki, aby łatwiej było odłamać kozinaki w przyszłości.
8. Poczekaj, aż kozinaki całkowicie ostygną.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g