kozinaki domowe

kupujesz smakołyk w sklepie? Spróbuj zrobić to w domu! Bardzo smaczne złote kozinaki. Przygotuj i zachwyć swoją rodzinę domowymi przysmakami, które, uwierz mi, są znacznie smaczniejsze niż wersja sklepowa. A gotowanie nie jest trudne. Zaczynamy?
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 10 g
tłuszcze 30 % 25 g
węglowodany 58 % 48 g
477 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

gotować kozinaki najlepiej w miedzianej lub aluminiowej patelni.

1. Umieść patelnię na małym ogniu, dodaj do niej miód. Miód należy gotować do takiego stanu, ciągle mieszając, aby zgęstniał. Upuść kroplę na suchy talerz - nie powinna się rozprzestrzeniać. Proces trwa średnio około 10 minut.

2. Dodaj nasiona. Ciągle mieszaj, aby nic się nie paliło. Gotuj przez 2 minuty (do przyjemnego zapachu pieczeni, co oznacza, że rozpoczął się proces karmelizacji).

3. Dodaj cukier puder. Jest to konieczne, aby kozinaki były bardziej kruche.

4. Tak więc masa stała się złota, nabrała przyjemnego zapachu i pożądanej konsystencji. Wyjmij z pieca i odstaw na około 10 minut.

5. Umyj drewnianą deskę i wałek do ciasta, posmaruj je zimną wodą.

6. Teraz połóż masę na przygotowanej desce i spłaszcz ją wałkiem do ciasta w warstwie o grubości 1 cm.

7. Po 5 minutach Wytnij figurki z lekko zamrożonej masy. To zależy od Twojego gustu, możesz po prostu lekko oznaczyć przyszłe kawałki, aby łatwiej było odłamać kozinaki w przyszłości.

8. Poczekaj, aż kozinaki całkowicie ostygną.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy