Ser Kajmak

ser kajmak jest przygotowywany w wielu regionach. Jest delikatny, pyszny, niezwykły! Taki ser uzyskuje się z roztopionego mleka lub śmietany. Spróbuj, a będziesz go gotować coraz częściej.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 74 % 20 g
węglowodany 15 % 4 g
300 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

zamiast śmietany możesz wziąć tłuste domowe mleko, wtedy kajmak okaże się mniejszy, a smak się nie zmieni.
1. Wlej śmietanę do rondla i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez 5 minut.
2. Dobrze rozgrzej piekarnik i wrzuć tam śmietanę. Jeśli masz grill-bardzo dobrze. Jeśli nie ma grilla, poczekaj dłużej. Piekarnik jest potrzebny, aby na powierzchni śmietany powstała smażona skorupa.
3. Wyjmij śmietanę ze skórką z piekarnika, ostudź w pokoju i wstaw do lodówki na 12 godzin.
4. Kajmak stwardnieje na powierzchni, należy go usunąć w osobnym pojemniku. Możesz usunąć bezpośrednio z opiekaną skórką, możesz usunąć skórkę (ale stracisz część naturalnego naturalnego smaku). Schłodź - i możesz jeść. W Turcji zebrany kajmak przerywa się mikserem, aby skorupa była równomiernie rozłożona. A gdzieś zebrany kajmak natychmiast wkłada się na zimno i pozostawia do zamrożenia. Jedzą łyżkami.
5. Aby zrobić ser o tej samej nazwie z kajmaku, Zbierz kajmak w potrójną gazę i zawieś lub umieść pod prasą. 6 godzin-i ser kajmak jest gotowy.
6. W przypadku wersji sklepowej sera kajmak biorą cytrynę, kwaśne mleko i otrzymują, jak dla mnie, kolejny kremowy ser domowy. Ale taki żółty, z małym różowym kajmakiem, nie działa zgodnie z tym przepisem. Jestem za naturalnością.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy