skład / składniki
metoda gotowania
zamiast śmietany możesz wziąć tłuste domowe mleko, wtedy kajmak okaże się mniejszy, a smak się nie zmieni.
1. Wlej śmietanę do rondla i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez 5 minut.
2. Dobrze rozgrzej piekarnik i wrzuć tam śmietanę. Jeśli masz grill-bardzo dobrze. Jeśli nie ma grilla, poczekaj dłużej. Piekarnik jest potrzebny, aby na powierzchni śmietany powstała smażona skorupa.
3. Wyjmij śmietanę ze skórką z piekarnika, ostudź w pokoju i wstaw do lodówki na 12 godzin.
4. Kajmak stwardnieje na powierzchni, należy go usunąć w osobnym pojemniku. Możesz usunąć bezpośrednio z opiekaną skórką, możesz usunąć skórkę (ale stracisz część naturalnego naturalnego smaku). Schłodź - i możesz jeść. W Turcji zebrany kajmak przerywa się mikserem, aby skorupa była równomiernie rozłożona. A gdzieś zebrany kajmak natychmiast wkłada się na zimno i pozostawia do zamrożenia. Jedzą łyżkami.
5. Aby zrobić ser o tej samej nazwie z kajmaku, Zbierz kajmak w potrójną gazę i zawieś lub umieść pod prasą. 6 godzin-i ser kajmak jest gotowy.
6. W przypadku wersji sklepowej sera kajmak biorą cytrynę, kwaśne mleko i otrzymują, jak dla mnie, kolejny kremowy ser domowy. Ale taki żółty, z małym różowym kajmakiem, nie działa zgodnie z tym przepisem. Jestem za naturalnością.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g