skład / składniki
metoda gotowania
1. Podstawa. Kruszyć ciasteczka w różnych naczyniach. Dodaj zmielone orzechy do kawałków czekolady – startą skórkę z cytryny do mleka.
2. Wyłóż spód i boki dzielonego kształtu (⦰26 cm) pergaminem. Najpierw mocno ubij ciasteczka czekoladowe na dnie, a następnie lekkie. Wstaw do lodówki do zestalenia.
3. Galaretka ze śliwki wiśniowej. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Włóż śliwkę wiśniową do rondla, wlej 50 ml wody, dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować jagody na małym ogniu, aż będą miękkie. Wrzuć jagody na sito i wytrzyj (50 ml syropu na galaretkę twarogową). Żelatynę rozgrzać do rozpuszczenia, połączyć z syropem wiśniowym i wlać do formy na herbatniki. Wstaw do lodówki, aż stwardnieje.
4. Galaretka z twarogu. Żelatynę zalać syropem wiśniowym, pozostawić do spęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia i schłodzić do temperatury pokojowej. Połącz twaróg ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym i dobrze ubij. Wlać schłodzony syrop z żelatyną. Ubijaj do uzyskania gładkości. Wlej galaretkę twarogową na śliwkę wiśniową i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
5. Ozdoba. Gotowe ciasto zalać puree ze śliwki wiśniowej, udekorować śliwką wiśniową, jagodami borówki brusznicy i liśćmi mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g