ciasto z twarogiem i galaretką bez pieczenia ciastek

jasne pyszne letnie ciasto z galaretką ze śliwki wiśniowej, pokochasz to! To ciasto jest moją dumą. Wymyśliłam to zeszłego lata. W naszym kraju mieliśmy najbogatsze zbiory żółtej śliwki wiśniowej. Co z nią po prostu nie zrobiłem: kompoty i sosy do mięsa i zamknąłem je na zimę, ale to się nie kończy. Zacząłem szukać w Internecie przepisów na desery ze śliwką wiśniową... i nie znalazłem nic ciekawego. Tak spontanicznie powstał ten przepis. Miałem dwa rodzaje ciasteczek: jasne i czekoladowe. Nie mogłem zdecydować, który z nich wziąć jako podstawę, więc po namyśle postanowiłem użyć obu. Do jednej masy piaskowej dodano skórkę z cytryny, do drugiej zmielone orzechy. Galaretka postanowiła zrobić ze śliwki wiśniowej. Okazało się jasne, niezwykle smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 40 % 19 g
325 kcal
IG: 11 / 63 / 26

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Podstawa. Kruszyć ciasteczka w różnych naczyniach. Dodaj zmielone orzechy do kawałków czekolady – startą skórkę z cytryny do mleka.
2. Wyłóż spód i boki dzielonego kształtu (⦰26 cm) pergaminem. Najpierw mocno ubij ciasteczka czekoladowe na dnie, a następnie lekkie. Wstaw do lodówki do zestalenia.
3. Galaretka ze śliwki wiśniowej. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Włóż śliwkę wiśniową do rondla, wlej 50 ml wody, dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować jagody na małym ogniu, aż będą miękkie. Wrzuć jagody na sito i wytrzyj (50 ml syropu na galaretkę twarogową). Żelatynę rozgrzać do rozpuszczenia, połączyć z syropem wiśniowym i wlać do formy na herbatniki. Wstaw do lodówki, aż stwardnieje.
4. Galaretka z twarogu. Żelatynę zalać syropem wiśniowym, pozostawić do spęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia i schłodzić do temperatury pokojowej. Połącz twaróg ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym i dobrze ubij. Wlać schłodzony syrop z żelatyną. Ubijaj do uzyskania gładkości. Wlej galaretkę twarogową na śliwkę wiśniową i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
5. Ozdoba. Gotowe ciasto zalać puree ze śliwki wiśniowej, udekorować śliwką wiśniową, jagodami borówki brusznicy i liśćmi mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy