kompot z jabłek i czerwonych porzeczek

słodki kompot o letnim smaku-zaopatrz się i ciesz się zimą! Świetny przepis, którego używam od ponad roku. W ten sam sposób możesz przygotować nie tylko napój z jabłek i porzeczek, ale także z innych owoców lub jagód. Dobrze się trzyma, smak jest świetny :)
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 31 g
125 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przygotuj jabłka: umyj i usuń rdzenie i łodygi. Rdzenie można usunąć specjalnym nożem lub po prostu krojąc jabłka na ćwiartki, wycinając pudełka z nasionami zwykłym nożem. Zwykle robię to i tak.
2. Wcześniej wysterylizuj 4 trzylitrowe słoiki, włóż do nich przygotowane jabłka.
3. Teraz ułóż porzeczki w słoikach. Jabłka i jagody razem powinny zajmować około jednej trzeciej puszki.
4. Zalej słoiki wrzącą wodą do środka, Zamknij sterylizowanymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut do blanszowania.
5. Umieść duży garnek z wodą na kuchence, zagotuj płyn - potrzebujemy wrzącej wody. W tym samym czasie zagotuj mały pojemnik z wodą - do sterylizacji pokrywek.
6. Gdy minie czas, wlej płyn z pierwszego słoika do osobnego rondla średniej wielkości, który również podpalisz. Doprowadzić do wrzenia.
7. W tym czasie włóż cukier do słoika (300 g na słoik), przykryj sterylizowaną pokrywką.
8. Płyn na kuchence się zagotował-włóż pokrywkę ze słoika do wrzącej wody do sterylizacji i napełnij słoik wrzącym sokiem. Dodaj wrzącą wodę do góry z dużego rondla, zwiń słoik pokrywką.
9. Powtórz to samo z pozostałymi puszkami.
10. Odwróć gotowy kompot do góry nogami, owiń słoiki kocem, aż całkowicie ostygną.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy