skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj jabłka: umyj i usuń rdzenie i łodygi. Rdzenie można usunąć specjalnym nożem lub po prostu krojąc jabłka na ćwiartki, wycinając pudełka z nasionami zwykłym nożem. Zwykle robię to i tak.
2. Wcześniej wysterylizuj 4 trzylitrowe słoiki, włóż do nich przygotowane jabłka.
3. Teraz ułóż porzeczki w słoikach. Jabłka i jagody razem powinny zajmować około jednej trzeciej puszki.
4. Zalej słoiki wrzącą wodą do środka, Zamknij sterylizowanymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut do blanszowania.
5. Umieść duży garnek z wodą na kuchence, zagotuj płyn - potrzebujemy wrzącej wody. W tym samym czasie zagotuj mały pojemnik z wodą - do sterylizacji pokrywek.
6. Gdy minie czas, wlej płyn z pierwszego słoika do osobnego rondla średniej wielkości, który również podpalisz. Doprowadzić do wrzenia.
7. W tym czasie włóż cukier do słoika (300 g na słoik), przykryj sterylizowaną pokrywką.
8. Płyn na kuchence się zagotował-włóż pokrywkę ze słoika do wrzącej wody do sterylizacji i napełnij słoik wrzącym sokiem. Dodaj wrzącą wodę do góry z dużego rondla, zwiń słoik pokrywką.
9. Powtórz to samo z pozostałymi puszkami.
10. Odwróć gotowy kompot do góry nogami, owiń słoiki kocem, aż całkowicie ostygną.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g