zupa grzybowa z wędzonymi żeberkami i czerwoną soczewicą
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Grzyby zalać gorącą wodą (1 szklanka).
2. Umieść bulion na kuchence, zagotuj.
3. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj, smaż w oleju roślinnym przez 5 minut.
4. W tym czasie obierz marchewki, a następnie drobno posiekaj je i seler. Połóż cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
5. Umieść przygotowane warzywa w gotowanym bulionie, zmniejsz ogrzewanie do minimum.
6. Dobrze opłucz soczewicę i wyślij tam.
7. Opłucz grzyby, wyciśnij, dodaj również do rondla.
8. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
9. Dodaj umyte wędzone żeberka, gotuj przez kolejne 5 minut.
10. Sól, pieprz.
gotowe! Smacznego!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g