brązowy brązowy ryż z małżami w sosie cebulowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Podczas gotowania ryżu (około 35 minut na małym ogniu), wstępnie umyte, cebulę należy obrać i pokroić w półpierścienie, a obrany czosnek w cienkie płatki.
2. Obierz i pokrój marchewki nożem lub obieraczką do warzyw lub grubo zetrzyj.
3. Warzywa należy wymieszać i zrumienić na patelni w oleju roślinnym.
4. Ryż będzie prawdopodobnie gotowy do tego czasu, włóż go do głębokiego talerza.
5. Warzywa na patelni zsuń na bok i ułóż małże. Szybko podsmaż na dużym ogniu, dodaj śmietanę, wszystko wymieszaj i zagotuj.
6. Połóż ryż, sól, pieprz, wymieszaj i podgrzej.
7. Podawać z natką pietruszki i plasterkami cytryny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Brązowy ryż - 331 kcal/100g