skład / składniki
metoda gotowania
jedna porcja wymaga jednego całego korzenia selera-jako naczynia.
umyj i osusz seler do garnka, resztę również obierz. Po odpowiedniej stronie korzenia uformuj dno przyszłej doniczki, po przeciwnej-odetnij małą pokrywkę. Następnie ostrożnie, nożem lub łyżką lub szpatułką do rzeźbienia, uformuj garnek z selera.
oczyść grzyby, pokrój. Napełnij wodą, aby lekko przykryła grzyby.
pokrój drugi korzeń selera i gotuj z grzybami do miękkości(15 minut). Jeśli nie planujesz podawać zupy w garnku selera, ugotuj wszystkie korzenie.
w tym czasie podsmaż cebulę na oliwie z oliwek.
garnek selera posmaruj wnętrze oliwą z oliwek i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
w misce blendera połącz grzyby, gotowany seler, smażoną cebulę, śmietanę, sól, pieprz. Zmiel do pożądanej konsystencji.
podawaj niesamowitą kremową zupę w pysznym garnku selera. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
smacznego i ciekawych pomysłów!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g