zupa z puree z korzenia selera w selerze

niesamowicie pysznym przysmakiem jest kremowa zupa selerowa! Przygotuj! Oryginalne danie i bardzo, bardzo smaczne! Delikatna kremowa konsystencja, niesamowity smak i aromat, niezwykła prezentacja. Przygotuj to danie-Zaskocz rodzinę lub gości! Nie mogłam się oprzeć tak oryginalnej prezentacji! A ty się oprzesz? ;)
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 43 % 6 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

jedna porcja wymaga jednego całego korzenia selera-jako naczynia.

umyj i osusz seler do garnka, resztę również obierz. Po odpowiedniej stronie korzenia uformuj dno przyszłej doniczki, po przeciwnej-odetnij małą pokrywkę. Następnie ostrożnie, nożem lub łyżką lub szpatułką do rzeźbienia, uformuj garnek z selera.

oczyść grzyby, pokrój. Napełnij wodą, aby lekko przykryła grzyby.

pokrój drugi korzeń selera i gotuj z grzybami do miękkości(15 minut). Jeśli nie planujesz podawać zupy w garnku selera, ugotuj wszystkie korzenie.

w tym czasie podsmaż cebulę na oliwie z oliwek.

garnek selera posmaruj wnętrze oliwą z oliwek i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

w misce blendera połącz grzyby, gotowany seler, smażoną cebulę, śmietanę, sól, pieprz. Zmiel do pożądanej konsystencji.

podawaj niesamowitą kremową zupę w pysznym garnku selera. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

smacznego i ciekawych pomysłów!

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy