czerwony ryż z rybą i szpinakiem

przepis dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i lubią pyszne jedzenie! Jednocześnie smaczne, pożywne, zdrowe danie, bogate w wiele witamin i pierwiastków śladowych. Świetne śniadanie, lunch lub kolacja dla osób dbających o zdrowie. Spróbuj!
Mila-MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 53 % 16 g
159 kcal
IG: 19 / 81 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Gotuj ryż we wrzącej wodzie na małym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 30 minut.
2. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, połóż na niej ryby pokrojone na małe plasterki i przetarte solą i pieprzem, smaż na złoty kolor.
3. Drobno posiekane chili i pokrojone w półpierścienie pory szybko podsmaż na innej patelni z rozgrzanym olejem sezamowym.
4. Wlej ryż do warzyw i smaż na dużym ogniu przez minutę, mieszając.
5. Dodaj jajka, zielony groszek, wymieszaj i gotuj również na dużym ogniu przez kolejną minutę.
6. Następnie wlej sos ostrygowy i sojowy, gotuj przez dwie minuty na średnim ogniu, mieszając.

połóż ryż, rybę i pęczek szpinaku skropiony octem balsamicznym na talerzu. Podawaj danie na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Czerwony ryż - 341   kcal/100g

Podobne przepisy