czerwony ryż z rybą i szpinakiem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Gotuj ryż we wrzącej wodzie na małym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 30 minut.
2. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, połóż na niej ryby pokrojone na małe plasterki i przetarte solą i pieprzem, smaż na złoty kolor.
3. Drobno posiekane chili i pokrojone w półpierścienie pory szybko podsmaż na innej patelni z rozgrzanym olejem sezamowym.
4. Wlej ryż do warzyw i smaż na dużym ogniu przez minutę, mieszając.
5. Dodaj jajka, zielony groszek, wymieszaj i gotuj również na dużym ogniu przez kolejną minutę.
6. Następnie wlej sos ostrygowy i sojowy, gotuj przez dwie minuty na średnim ogniu, mieszając.
połóż ryż, rybę i pęczek szpinaku skropiony octem balsamicznym na talerzu. Podawaj danie na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Czerwony ryż - 341 kcal/100g