chałwa z mąki amarantowej

pyszna słodka uczta z mąką amarantową i orzechami włoskimi! Przygotowanie takiej chałwy nie jest trudne i wcale nie trwa długo. Smakuje świetnie. Bardzo smaczna uczta na herbatę-spróbuj gotować. Nawiasem mówiąc, zamiast orzechów włoskich można użyć innych orzechów, nasion lub ich mieszanki.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 29 % 24 g
węglowodany 64 % 53 g
439 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Orzechy smażyć na suchej patelni, zmiażdżyć.
2. Podsmaż trochę mąki amarantowej.
3. Wymieszaj mąkę z orzechami.
4. Podgrzej wodę, dodaj cukier, mieszając, zagotuj.
5. Zdejmij Syrop z ognia, wlej do niego olej roślinny, wlej wanilinę. Dobrze wymieszaj.
6. Dodaj mieszankę mąki orzechowej do syropu. Ponownie dobrze wymieszaj.
7. Nasmaruj pergamin olejem, włóż do niego powstałą masę i włóż do lodówki, aż stwardnieje.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Mąka amarantowa - 371   kcal/100g

Podobne przepisy