chałwa z mąki amarantowej
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Orzechy smażyć na suchej patelni, zmiażdżyć.
2. Podsmaż trochę mąki amarantowej.
3. Wymieszaj mąkę z orzechami.
4. Podgrzej wodę, dodaj cukier, mieszając, zagotuj.
5. Zdejmij Syrop z ognia, wlej do niego olej roślinny, wlej wanilinę. Dobrze wymieszaj.
6. Dodaj mieszankę mąki orzechowej do syropu. Ponownie dobrze wymieszaj.
7. Nasmaruj pergamin olejem, włóż do niego powstałą masę i włóż do lodówki, aż stwardnieje.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Mąka amarantowa - 371 kcal/100g