łodyga bierze również udział w przygotowywaniu potraw, a mąka jest wytwarzana z nasion. Przepisy na dania z mąką amarantową są bardzo zróżnicowane. Wśród nich: makarony, desery, sery, owsianki, sosy, mięso mielone, ryby lub warzywa. Jednak przede wszystkim ten produkt jest ceniony za swoje cechy piekarnicze. Aromatyczne ciasta, słodkie bułeczki i chrupiące pieczywo na jego bazie wychodzą z pieca bujne i pozostają miękkie i świeże przez długi czas. Nie można przecenić korzyści płynących z tego produktu dla organizmu.
Najczęściej mąka amarantowa znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
cukier | 4 | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 3 | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 3 | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
orzechy włoskie | 3 | 650 | 15.2 | 65.2 | 7 |
wanilina | 3 | 288 | 0.1 | 0.1 | 12.7 |
skład mąki amarantowej jest obficie wzbogacony takimi substancjami jak: błonnik, aminokwasy, białka, skwalen. Wszystkie te pierwiastki śladowe mają korzystny wpływ na funkcje narządów wewnętrznych, eliminują toksyny, normalizują pracę przewodu pokarmowego i dostosowują całe ciało do skoordynowanej pracy w jednym rytmie. A delikatny, łaskoczący nozdrza orzechowy aromat pieczenia urzeka tak bardzo, że nie będziesz chciał wracać do odmian pszenicy!