babeczki z mąką amarantową
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do miski, dodaj olej i miód. Wymieszaj, poczekaj, aż miód się rozpuści.
2. Teraz włóż wanilinę.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę amarantową z mielonymi orzechami, solą, sodą i cynamonem.
4. Dodaj rodzynki do mieszanki mąki.
5. Dodaj suchą mieszaninę do oleju, ubij (krótko, wystarczy dobrze wymieszać).
6. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je w dwóch trzecich.
7. Umieść blachę do pieczenia z foremkami w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na 25 minut.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka amarantowa - 371 kcal/100g