babeczki z mąką amarantową

bezglutenowa uczta-pyszne i zdrowe babeczki! Spróbuj upiec! Jeśli przestrzegasz zdrowej diety lub po prostu zastanawiasz się, co ugotować z mąki amarantowej kupionej dzień wcześniej, spróbuj upiec babeczki z rodzynkami i orzechowym smakiem. Idealna uczta na wieczorną herbatę lub poranną kawę!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 73 % 49 g
320 kcal
IG: 63 / 15 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Wlej wodę do miski, dodaj olej i miód. Wymieszaj, poczekaj, aż miód się rozpuści.
2. Teraz włóż wanilinę.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę amarantową z mielonymi orzechami, solą, sodą i cynamonem.
4. Dodaj rodzynki do mieszanki mąki.
5. Dodaj suchą mieszaninę do oleju, ubij (krótko, wystarczy dobrze wymieszać).
6. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je w dwóch trzecich.
7. Umieść blachę do pieczenia z foremkami w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na 25 minut.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka amarantowa - 371   kcal/100g

Podobne przepisy