Ciasteczka Słonecznikowe

takie ciasteczka zachwycą oko, a aromat w domu wprawi cię w nastrój. Ciasteczka Słonecznikowe to kolejna opcja kreatywności z dziećmi w kuchni. Mali szefowie kuchni zawsze biorą czynny udział w tworzeniu ciasteczek słonecznikowych, co oznacza, że dobry nastrój w kuchni jest gwarantowany zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Nie będę zmęczony powtarzaniem, że nie ma nic smaczniejszego niż domowe wypieki. Jeśli w domu unosi się aromat domowych wypieków, w tym domu będzie ciepło przy każdej pogodzie.
Svetlana AnikanovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 29 % 21 g
węglowodany 59 % 43 g
393 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowywanie ciasteczek zaczynamy od lekko ubijania jajek trzepaczką z cukrem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sodę i sól, a następnie stopioną i schłodzoną margarynę. Wymieszaj, dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Następnie wkładamy go do lodówki na 30-40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij mak wrzącą wodą, zamknij i pozwól mu pęcznieć przez 30 minut. Po tym czasie, jeśli nie cała woda została wchłonięta, resztę wody należy usunąć i dodać cukier do maku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj go na stole, lekko posyp mąką w warstwie o grubości 0,7-0,8 mm i wytnij ciasteczka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasteczka na arkuszu wyłożonym papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka robimy małe wgłębienie i wkładamy do niego trochę maku i kładziemy nasiona na maku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krawędzie ciasteczek smarujemy ubitym jajkiem. Ciasteczka wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy