skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowywanie ciasteczek zaczynamy od lekko ubijania jajek trzepaczką z cukrem
Krok 2:
Dodaj sodę i sól, a następnie stopioną i schłodzoną margarynę. Wymieszaj, dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Następnie wkładamy go do lodówki na 30-40 minut.
Krok 3:
Napełnij mak wrzącą wodą, zamknij i pozwól mu pęcznieć przez 30 minut. Po tym czasie, jeśli nie cała woda została wchłonięta, resztę wody należy usunąć i dodać cukier do maku.
Krok 4:
Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj go na stole, lekko posyp mąką w warstwie o grubości 0,7-0,8 mm i wytnij ciasteczka.
Krok 5:
Rozłóż ciasteczka na arkuszu wyłożonym papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka robimy małe wgłębienie i wkładamy do niego trochę maku i kładziemy nasiona na maku.
Krok 6:
Krawędzie ciasteczek smarujemy ubitym jajkiem. Ciasteczka wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g