skrzydełka z indyka w sosie śmietanowym z ananasem

delikatny i ciekawy smak! Przygotuj skrzydełka w rękawie z ananasem! Wspaniałe danie, w którym ananasy są atrakcją, dzięki czemu smak jest wyjątkowy. A dzięki kwaśnej śmietanie i gotowaniu w rękawie skrzydełka są bardzo, bardzo delikatne, o kremowym smaku. Polecam! Świetna Kolacja w dzień powszedni lub wyśmienita uczta na świąteczną ucztę.
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
141 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Umyj skrzydło indyka i usuń nadmiar tłuszczu, pióra. W odpowiednim naczyniu obficie posmaruj skrzydło kwaśną śmietaną.

2. Ze wszystkich stron posyp indyka przyprawami i solą.

3. Umieść przygotowane skrzydło w rękawie do pieczenia. Resztę śmietany zalej wodą, wymieszaj i wlej mieszaninę do rękawa. Umieść ananasy na indyku.

4. Zawiąż rękaw, połóż na blasze do pieczenia lub w formie. Piecz indyka z ananasem w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 190-200 stopni, aż mięso będzie miękkie.

5. Aby uzyskać złotą skórkę, 10 minut przed końcem gotowania odetnij rękaw i otwórz go.

podawaj na gorąco na talerzu z ulubionym dodatkiem lub sałatką.

obfite posiłki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Skrzydło indyka - 168   kcal/100g

Podobne przepisy