skrzydełka z indyka w sosie śmietanowym z ananasem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj skrzydło indyka i usuń nadmiar tłuszczu, pióra. W odpowiednim naczyniu obficie posmaruj skrzydło kwaśną śmietaną.
2. Ze wszystkich stron posyp indyka przyprawami i solą.
3. Umieść przygotowane skrzydło w rękawie do pieczenia. Resztę śmietany zalej wodą, wymieszaj i wlej mieszaninę do rękawa. Umieść ananasy na indyku.
4. Zawiąż rękaw, połóż na blasze do pieczenia lub w formie. Piecz indyka z ananasem w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 190-200 stopni, aż mięso będzie miękkie.
5. Aby uzyskać złotą skórkę, 10 minut przed końcem gotowania odetnij rękaw i otwórz go.
podawaj na gorąco na talerzu z ulubionym dodatkiem lub sałatką.
obfite posiłki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Skrzydło indyka - 168 kcal/100g