wędzone żeberka cielęce

Zaopti żeberka-pyszne, soczyste, aromatyczne! I zadzwoń do przyjaciół! Świetny przepis na gotowanie na świeżym powietrzu podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Która przekąska może smakować lepiej niż wędzone mięso? Spróbuj!
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 84 % 52 g
węglowodany 0 % 0 g
510 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 12 h

żeberka przed wędzeniem marynujemy:

1. Zmielony czarny pieprz, tymianek i sól mieszamy i pocieramy nimi żeberka. Zostawiamy na noc.

2. Przed paleniem rozpalamy ogień. Przygotowujemy wędzarnię zgodnie z instrukcjami. Użyj trocin drzew owocowych.

3. Kładziemy żeberka w wędzarni. W razie potrzeby dostosuj rozmiar żeber pod wędzarnią nożem.

4. Najpierw wystawiamy wędzarnię na silny ogień, zamykamy uszczelkę wodną.

5. Czekamy na mgłę, a następnie wędzimy przez 40 minut na małym ogniu.

6. Gotowe aromatyczne wędzone żeberka są dobre na gorąco,ale równie dobrze są schłodzone, zwłaszcza z piwem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy