skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa i jabłka myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki bezpośrednio w naczyniu do pieczenia. Sól, dodaj olej, liść laurowy. Wymieszaj i włóż do piekarnika.
przygotuj tłuczkiem w moździerzu z przypraw, musztardy, adżiki, czosnku, soli i imbiru pastowatą mieszankę do wcierania mięsa. Konsystencja jest regulowana przez dodanie oleju. Przenieś makaron na duży talerz.
rozgrzej dużą patelnię. Mięso myjemy, usuwamy folie, suszymy ręcznikiem papierowym. Na suchej, gorącej patelni smażyć mięso na brązową skórkę. Włóż gorące mięso do przypraw, zwiń steki ze wszystkich stron w aromatycznej mieszance.
W międzyczasie warzywa w piekarniku już wypuściły sok, wyjmij formę i połóż mięso na warzywach. Pozostałe przyprawy na talerzu rozprowadzamy równomiernie na mięsie. Ostrożnie wlej piwo do formy wzdłuż krawędzi.
moczymy kawałek papieru do pieczenia pod bieżącą wodą i wyciskamy. Przykryj formę naczyniem pergaminem, zawiń krawędzie pergaminu wewnątrz formy. Pieczemy kolejną godzinę w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i gotujemy kolejną godzinę. Mięso zmięknie, stanie się bardzo delikatne i pachnące, rozpuści się w ustach.
podawaj danie na gorąco z warzywami lub dowolnymi dodatkami według własnego gustu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Golonki wołowe - 187 kcal/100g