pieczona golonka wołowa z warzywami w piwie

apetyczne soczyste mięso zachwyci eterycznym smakiem i aromatem! Spróbuj! Soczysty i pachnący miąższ golonki przygotowany według tego przepisu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom twojej rodziny. W naszym to danie jest teraz ulubionym. Niesamowicie smaczne mięso, niesamowity zapach, delikatny smak. Polecam!
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 18 % 4 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa i jabłka myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki bezpośrednio w naczyniu do pieczenia. Sól, dodaj olej, liść laurowy. Wymieszaj i włóż do piekarnika.

przygotuj tłuczkiem w moździerzu z przypraw, musztardy, adżiki, czosnku, soli i imbiru pastowatą mieszankę do wcierania mięsa. Konsystencja jest regulowana przez dodanie oleju. Przenieś makaron na duży talerz.

rozgrzej dużą patelnię. Mięso myjemy, usuwamy folie, suszymy ręcznikiem papierowym. Na suchej, gorącej patelni smażyć mięso na brązową skórkę. Włóż gorące mięso do przypraw, zwiń steki ze wszystkich stron w aromatycznej mieszance.

W międzyczasie warzywa w piekarniku już wypuściły sok, wyjmij formę i połóż mięso na warzywach. Pozostałe przyprawy na talerzu rozprowadzamy równomiernie na mięsie. Ostrożnie wlej piwo do formy wzdłuż krawędzi.

moczymy kawałek papieru do pieczenia pod bieżącą wodą i wyciskamy. Przykryj formę naczyniem pergaminem, zawiń krawędzie pergaminu wewnątrz formy. Pieczemy kolejną godzinę w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i gotujemy kolejną godzinę. Mięso zmięknie, stanie się bardzo delikatne i pachnące, rozpuści się w ustach.

podawaj danie na gorąco z warzywami lub dowolnymi dodatkami według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Golonki wołowe - 187   kcal/100g

Podobne przepisy