żeberka wołowe z grzybami w winie

apetyczne i wykwintne danie. Rodzina i goście będą zachwyceni! Zapach w domu podczas gotowania jest po prostu niesamowity! I nie możesz nawet mówić o smaku, lepiej spróbować!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
216 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Pokrój żeberka na duże kawałki.
2. Ze wszystkich stron posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, wetrzyj je w mięso.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, usmaż w niej żeberka z obu stron na skórkę.
4. Pokrój głowę czosnku w poprzek na połówki, umieść na patelni z cięciami w dół.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy do mięsa, wymieszaj.
6. Wlać wino, gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
7. Wlać bulion.
8. Przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika na 50-60 minut piec w temperaturze 160 stopni.
9. Boczek pokroić w kostkę.
10. Pokrój grzyby-duże na kilka części, małe na pół lub możesz zostawić je w całości.
11. Włóż boczek na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż przez 3-5 minut na dużym ogniu.
12. Połóż grzyby na boczku i smaż przez 10 minut, aż będą Złote (grzyby wystarczą na 5 minut).
13. Wyjmij żeberka z piekarnika, z patelni.
14. Umieść patelnię z sokiem z żeber na umiarkowanym ogniu, przytrzymaj, aż część płynu się rozpuści-zawartość patelni powinna zgęstnieć.
15. Teraz odcedź zagęszczoną zawartość patelni przez sito, wytrzyj-powstał SOS.
16. Połóż żeberka na porcjach, polej sosem, połóż grzyby. Możesz również posypać gotowe danie świeżymi ziołami.

i wezwij swoich bliskich na ucztę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g

Podobne przepisy