skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój żeberka na duże kawałki.
2. Ze wszystkich stron posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, wetrzyj je w mięso.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, usmaż w niej żeberka z obu stron na skórkę.
4. Pokrój głowę czosnku w poprzek na połówki, umieść na patelni z cięciami w dół.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy do mięsa, wymieszaj.
6. Wlać wino, gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
7. Wlać bulion.
8. Przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika na 50-60 minut piec w temperaturze 160 stopni.
9. Boczek pokroić w kostkę.
10. Pokrój grzyby-duże na kilka części, małe na pół lub możesz zostawić je w całości.
11. Włóż boczek na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż przez 3-5 minut na dużym ogniu.
12. Połóż grzyby na boczku i smaż przez 10 minut, aż będą Złote (grzyby wystarczą na 5 minut).
13. Wyjmij żeberka z piekarnika, z patelni.
14. Umieść patelnię z sokiem z żeber na umiarkowanym ogniu, przytrzymaj, aż część płynu się rozpuści-zawartość patelni powinna zgęstnieć.
15. Teraz odcedź zagęszczoną zawartość patelni przez sito, wytrzyj-powstał SOS.
16. Połóż żeberka na porcjach, polej sosem, połóż grzyby. Możesz również posypać gotowe danie świeżymi ziołami.
i wezwij swoich bliskich na ucztę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g