suszone pomidory z bazylią i oregano
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj i osusz pomidory.
2. Pokrój pomidory na ćwiartki, usuwając szypułki. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, możesz usunąć rdzenie łyżką.
3. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż pomidory miąższem do góry.
4. Trzymaj pomidory przez 5 godzin w piekarniku w temperaturze 110 stopni przy uchylonych drzwiach.
5. Schłodzić gotowe pomidory.
6. Posyp pomidory pieprzem, oregano, bazylią i solą. Dobrze wymieszaj rękami.
7. Ułóż suszone pomidory szczelnie w słoiku, zalej oliwą z oliwek.
8. Umieść słoik pomidorów w lodówce na 5 dni.
pomidory są gotowe do podania, ale można je przechowywać znacznie dłużej, ale tylko w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g