suszone pomidory z bazylią i oregano

popularny przysmak można przygotować w domu w piekarniku! Spróbujmy. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiego przysmaku jak suszone pomidory, wiele straciłeś! Dlatego warto, bez odkładania, ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowanym procesem. A smak pikantnych pomidorów jest nieporównywalny z bogactwem odcieni i nasycenia. Zacznijmy? :)
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 40 % 4 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 D 6 h 15 min

1. Umyj i osusz pomidory.
2. Pokrój pomidory na ćwiartki, usuwając szypułki. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, możesz usunąć rdzenie łyżką.
3. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż pomidory miąższem do góry.
4. Trzymaj pomidory przez 5 godzin w piekarniku w temperaturze 110 stopni przy uchylonych drzwiach.
5. Schłodzić gotowe pomidory.
6. Posyp pomidory pieprzem, oregano, bazylią i solą. Dobrze wymieszaj rękami.
7. Ułóż suszone pomidory szczelnie w słoiku, zalej oliwą z oliwek.
8. Umieść słoik pomidorów w lodówce na 5 dni.

pomidory są gotowe do podania, ale można je przechowywać znacznie dłużej, ale tylko w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy