skład / składniki
metoda gotowania
więc suszone pomidory:
1. Pokrój pomidory na pół, usuń łodygi.
2. Usuń nasiona z połówek pomidorów łyżką.
3. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej przygotowane pomidory pokrojone do góry.
4. Posyp pomidory cukrem i solą.
5. Skropić oliwą z oliwek (100 ml), posypać oregano.
6. Umieść pomidory w piekarniku na 6-8 godzin w temperaturze 110-120 stopni. Drzwiczki piekarnika powinny być uchylone.
pomidory będą gotowe, gdy znacznie stracą rozmiar. Powinny nadal pozostać miękkie, dobrze się zginać. Nie wysychaj. Gdy pomidory zwiędną, należy je złożyć w słoiku do przechowywania. Musisz to zrobić w ten sposób:
1. Mocno złożyć suszone pomidory do wysterylizowanego słoika, posypać warstwami oregano i pieprzu, dodać czosnek-w całości lub pokrojony na kilka kawałków.
2. Dodaj liść laurowy i przykryj wszystko oliwą z oliwek (100 ml).
3. Zamknij słoik szczelnie pokrywką.
4. Umieść słoik pomidorów w chłodnym miejscu na 5-7 dni, po czym możesz je zjeść. Lub przechowywać do specjalnej okazji.
po otwarciu słoik należy przechowywać w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g