skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Zaparz szklankę mocnej herbaty-powinna być gorąca.
Krok 2:
Weź miskę, włóż dżem, jajka, cukier. Wymieszać.
Krok 3:
Następnie dodaj sodę, olej roślinny i lekko schłodzony napar. Ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj przesianą mąkę. Jeszcze raz wymieszaj. Uwaga: dla wygody mieszam po każdej szklance mąki.
Krok 5:
Weź formę (bardzo dobrze, jeśli jest rozłączna), nasmaruj Rast. masłem i posypać bułką tartą. Następnie wlej ciasto do formy i wyślij do piekarnika, aby upiec w 180 gramach. przez 30-40 minut.
Krok 6:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, oddziel krawędzie formy (jeśli jest Odłączalne) i natychmiast przenieś ciasto z formy na talerz. Uwaga: sprawdź gotowość ciasta wykałaczką tylko w środku!
Krok 7:
Ciasto jest gotowe!) Bardzo smaczne ciasto herbaciane nie tylko z herbatą, ale także z mlekiem! Koniecznie spróbuj!
zrób dokładnie tak, jak napisano w przepisie (tj. nie musisz przeszkadzać po dodaniu każdego składnika), a wszystko okaże się bardzo szybko!)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g