ciasto miodowe Klasyczne radzieckie

najbardziej ukochany, najsmaczniejszy, najbardziej świąteczny! Klasyczne radzieckie ciasto miodowe według tego przepisu okazuje się bardzo pachnące, delikatne i smaczne. Ciasta są nasycone kwaśną śmietaną i po prostu rozpływają się w ustach. A gotowanie jest proste.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 71 % 41 g
294 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne radzieckie ciasto miodowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz miód z masłem i rozpuść.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mieszankę miodu do jajek i podpal wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mam nieprzywierającą patelnię-więc od razu podpalam. W każdej innej patelni należy gotować w łaźni wodnej, w przeciwnym razie ciasto się spali. Wlej sodę do rondla i stale mieszając doprowadzaj do wrzenia. Miód zareaguje z sodą, a masa zacznie się pienić. Stopniowo masa zacznie ciemnieć. Dodaj 1/3 mąki i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tym etapie ciasto jest nadal płynne, ale część mąki zdążyła już zaparzyć. Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo mieszaj pozostałą mąkę. Może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest miękkie i lekko przyklejone do dłoni. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut. W tym czasie mąka dotrze, a ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Dlatego nie dodawaj nadmiaru mąki podczas ugniatania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel gotowe ciasto na 6-8 części i rozwałkuj każdą cienką warstwą na arkuszu pergaminu. Nakłuj ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto stanie się apetycznym, ciemnozłotym kolorem. Wyjmij go z piekarnika i natychmiast Wytnij okrąg 18-22 cm wzdłuż gorącego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Więc upiecz wszystkie ciasta i pozostaw resztki do posypania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przypadku śmietany połącz śmietanę i cukier puder i ubij w puszystą śmietanę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj wszystkie ciasta kremem i złóż ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Śmietana jest zwykle płynna. Dlatego, aby ciasto było gładkie, a ciasta nie rozchodziły się po ka, wygodnie jest przymocować je do pierścienia. Włóż ciasto do lodówki na noc.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij pierścień z namoczonego ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zmiel Pozostałe skrawki na okruchy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp ciasto ze wszystkich stron kruszonką i udekoruj według własnego gustu. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy