skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne radzieckie ciasto miodowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Połącz miód z masłem i rozpuść.
Krok 3:
Wymieszaj jajka z cukrem.
Krok 4:
Następnie dodaj mieszankę miodu do jajek i podpal wszystko.
Krok 5:
Mam nieprzywierającą patelnię-więc od razu podpalam. W każdej innej patelni należy gotować w łaźni wodnej, w przeciwnym razie ciasto się spali. Wlej sodę do rondla i stale mieszając doprowadzaj do wrzenia. Miód zareaguje z sodą, a masa zacznie się pienić. Stopniowo masa zacznie ciemnieć. Dodaj 1/3 mąki i wymieszaj.
Krok 6:
Na tym etapie ciasto jest nadal płynne, ale część mąki zdążyła już zaparzyć. Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo mieszaj pozostałą mąkę. Może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.
Krok 7:
Ciasto jest miękkie i lekko przyklejone do dłoni. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut. W tym czasie mąka dotrze, a ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Dlatego nie dodawaj nadmiaru mąki podczas ugniatania.
Krok 8:
Podziel gotowe ciasto na 6-8 części i rozwałkuj każdą cienką warstwą na arkuszu pergaminu. Nakłuj ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.
Krok 9:
Gotowe ciasto stanie się apetycznym, ciemnozłotym kolorem. Wyjmij go z piekarnika i natychmiast Wytnij okrąg 18-22 cm wzdłuż gorącego.
Krok 10:
Więc upiecz wszystkie ciasta i pozostaw resztki do posypania.
Krok 11:
W przypadku śmietany połącz śmietanę i cukier puder i ubij w puszystą śmietanę.
Krok 12:
Posmaruj wszystkie ciasta kremem i złóż ciasto.
Krok 13:
Śmietana jest zwykle płynna. Dlatego, aby ciasto było gładkie, a ciasta nie rozchodziły się po ka, wygodnie jest przymocować je do pierścienia. Włóż ciasto do lodówki na noc.
Krok 14:
Zdejmij pierścień z namoczonego ciasta.
Krok 15:
Zmiel Pozostałe skrawki na okruchy.
Krok 16:
Posyp ciasto ze wszystkich stron kruszonką i udekoruj według własnego gustu. Miłego poczęstunku!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g