francuska bagietka na serwatce

chrupiące, sprężyste i przewiewne okruchy! Pyszność! Ostatnio gotowałem & quot; ser z ziołami & quot; według przepisu Chrumki. Pozostała surowica. Postanowiłem więc upiec pyszny, chrupiący chleb i podzielić się przepisem z chrumchanami
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 82 % 41 g
213 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż wszystkie składniki do wypiekacza do chleba zgodnie z instrukcją HP

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wystawiamy program & quot; ciasto, chleb francuski & quot; 3 godziny 35 min. oto nasza bułka, trochę lepka, więc narowit przyklei się do ściany, lenistwo mu się kręci

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po sygnale zakończenia procesu wyjmujemy ciasto z HP, dzielimy na 3 równe części, każdą zbieramy w kulkę, przykrywamy, odstawiamy na 5-10 minut

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko naciskając ciasto, palcami rozciąga każdą kulkę w owal. Następnie zawiń jedną trzecią owalu w kierunku środka, uszczelnij krawędź kciukiem, a następnie nałóż drugą, uszczelnij krawędź

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż ciasto na pół, uszczelnij krawędź, Odwróć szwem w dół, lekko zwiń i wyciągnij

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż na ręczniku, robiąc krawężniki. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 250 gr, jednocześnie umieść tacę z wodą na dolnej półce

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tutaj bagietki wzrosły. Wykonujemy na nich nacięcia ostrym nożem i przenosimy do piekarnika. Spryskaj ściany piekarnika wodą z butelki z rozpylaczem i nie otwieraj drzwi min 5.Para jest niezbędna do uzyskania chrupkości

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczę na kamieniu, ale jest to możliwe z tyłu nagrzanej blachy do pieczenia z piekarnikiem. Piec w temperaturze 250 gr przez 12 minut, wyjmij tacę z wodą, zmniejsz temperaturę do 200 gr i kolejne 12 minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe bagietki. Użyłem siatki do pieczenia, położyłem na niej półfabrykaty, przesunąłem je na kamień, a następnie przesunąłem gotowe na deskę. A pieczenie jest nienaruszone, a uchwyty są nienaruszone

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zostawiamy bagietki na ruszcie. Nie przykrywaj niczego, w przeciwnym razie skórka nie będzie chrupiąca. I odpędzamy wszystkich od stołu. Gorący chleb jest zły, ale bardzo smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy