skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż wszystkie składniki do wypiekacza do chleba zgodnie z instrukcją HP
Krok 2:
Wystawiamy program & quot; ciasto, chleb francuski & quot; 3 godziny 35 min. oto nasza bułka, trochę lepka, więc narowit przyklei się do ściany, lenistwo mu się kręci
Krok 3:
Po sygnale zakończenia procesu wyjmujemy ciasto z HP, dzielimy na 3 równe części, każdą zbieramy w kulkę, przykrywamy, odstawiamy na 5-10 minut
Krok 4:
Lekko naciskając ciasto, palcami rozciąga każdą kulkę w owal. Następnie zawiń jedną trzecią owalu w kierunku środka, uszczelnij krawędź kciukiem, a następnie nałóż drugą, uszczelnij krawędź
Krok 5:
Złóż ciasto na pół, uszczelnij krawędź, Odwróć szwem w dół, lekko zwiń i wyciągnij
Krok 6:
Połóż na ręczniku, robiąc krawężniki. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 250 gr, jednocześnie umieść tacę z wodą na dolnej półce
Krok 7:
Tutaj bagietki wzrosły. Wykonujemy na nich nacięcia ostrym nożem i przenosimy do piekarnika. Spryskaj ściany piekarnika wodą z butelki z rozpylaczem i nie otwieraj drzwi min 5.Para jest niezbędna do uzyskania chrupkości
Krok 8:
Pieczę na kamieniu, ale jest to możliwe z tyłu nagrzanej blachy do pieczenia z piekarnikiem. Piec w temperaturze 250 gr przez 12 minut, wyjmij tacę z wodą, zmniejsz temperaturę do 200 gr i kolejne 12 minut
Krok 9:
Wyjmij gotowe bagietki. Użyłem siatki do pieczenia, położyłem na niej półfabrykaty, przesunąłem je na kamień, a następnie przesunąłem gotowe na deskę. A pieczenie jest nienaruszone, a uchwyty są nienaruszone
Krok 10:
Zostawiamy bagietki na ruszcie. Nie przykrywaj niczego, w przeciwnym razie skórka nie będzie chrupiąca. I odpędzamy wszystkich od stołu. Gorący chleb jest zły, ale bardzo smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g