skład / składniki
metoda gotowania
1. Nasiona kolendry smażyć przez kilka minut na suchej patelni (aż zaczną pachnieć).
2. Umieść wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oliwy z oliwek) w moździerzu, zetrzyj je tłuczkiem. Następnie wymieszaj je z oliwą z oliwek.
3. Natrzyj powstałą mieszaninę na udko jagnięce ze wszystkich stron, dobrze wcierając przyprawy w mięso. Połóż stopę na dnie głębokiego pojemnika, który owiń folią spożywczą. Wyjmij pojemnik z mięsem do lodówki na noc, aby jagnięcina była dobrze marynowana.
4. Rano wyjmij udko jagnięce i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
5. Obierz cebulę, pokrój w plasterki. Pokrój główkę czosnku na pół (w poprzek). Tymianek pokrój lub włóż w całości.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
7. Na dużej patelni (formie) umieść cebulę, czosnek, tymianek. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
8. Połóż udko jagnięce na patelni, wlej bulion wzdłuż ściany patelni, przykryj patelnię folią. Piec 2,5 godziny.
9. Zdejmij folię, obróć stopę. Dodaj brązowy cukier i ocet balsamiczny, wymieszaj z cebulą.
10. Ponownie przykryj patelnię folią, piecz jeszcze 1 godzinę.
11. Zdejmij folię, dodaj temperaturę do 220 stopni. Piec przez 20 minut.
12. Wyjmij jagnięcinę, połówki czosnku. Przykryj mięso folią, pozwól mu teraz leżeć w ten sposób.
13. W tym czasie umieść patelnię na kuchence, trzymaj ją na małym ogniu, aż nadmiar wilgoci wyparuje, a zawartość zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj więcej czarnego mielonego pieprzu.
14. Włóż udko jagnięce z powrotem na patelnię, podgrzej i możesz podać danie do stołu. Świetnie komponuje się ze świeżym rozmarynem i pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Noga Barania - 318 kcal / 100g