noga jagnięca w delikatnej marmoladzie cebulowej

niesamowicie apetyczne danie. Niezwykłe połączenie smaków-spróbuj! Długie gotowanie i wstępne marynowanie sprawiają, że mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. A Marmolada cebulowa dodaje potrawie smaku. Słodki smak doskonale podkreśla ostrość, a także lekka kwaskowatość octu balsamicznego. Moim zdaniem idealne połączenie składników do tego rodzaju mięsa. Polecam!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 63 % 25 g
węglowodany 10 % 4 g
283 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 35 min

1. Nasiona kolendry smażyć przez kilka minut na suchej patelni (aż zaczną pachnieć).
2. Umieść wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oliwy z oliwek) w moździerzu, zetrzyj je tłuczkiem. Następnie wymieszaj je z oliwą z oliwek.
3. Natrzyj powstałą mieszaninę na udko jagnięce ze wszystkich stron, dobrze wcierając przyprawy w mięso. Połóż stopę na dnie głębokiego pojemnika, który owiń folią spożywczą. Wyjmij pojemnik z mięsem do lodówki na noc, aby jagnięcina była dobrze marynowana.
4. Rano wyjmij udko jagnięce i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
5. Obierz cebulę, pokrój w plasterki. Pokrój główkę czosnku na pół (w poprzek). Tymianek pokrój lub włóż w całości.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
7. Na dużej patelni (formie) umieść cebulę, czosnek, tymianek. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
8. Połóż udko jagnięce na patelni, wlej bulion wzdłuż ściany patelni, przykryj patelnię folią. Piec 2,5 godziny.
9. Zdejmij folię, obróć stopę. Dodaj brązowy cukier i ocet balsamiczny, wymieszaj z cebulą.
10. Ponownie przykryj patelnię folią, piecz jeszcze 1 godzinę.
11. Zdejmij folię, dodaj temperaturę do 220 stopni. Piec przez 20 minut.
12. Wyjmij jagnięcinę, połówki czosnku. Przykryj mięso folią, pozwól mu teraz leżeć w ten sposób.
13. W tym czasie umieść patelnię na kuchence, trzymaj ją na małym ogniu, aż nadmiar wilgoci wyparuje, a zawartość zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj więcej czarnego mielonego pieprzu.
14. Włóż udko jagnięce z powrotem na patelnię, podgrzej i możesz podać danie do stołu. Świetnie komponuje się ze świeżym rozmarynem i pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Noga Barania - 318   kcal / 100g

Podobne przepisy