skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Połącz twaróg z jajkiem, cukrem, zmiękczonym masłem i wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj gaszoną sodę i mąkę. Ilość mąki zależy od zawartości tłuszczu w twarogu, więc nie należy wylewać całej mąki na raz. Wystarczyło mi 1,25 szklanki. Ciasto jest miękkie, trochę lepkie. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z mąką.
Krok 4:
Podziel ciasto na 6 części.
Krok 5:
Rozwałkuj natychmiast na natłuszczonej blasze do pieczenia. Wycinam ciasto na talerzu o pożądanej średnicy, ale myślę, że lepiej to zrobić po upieczeniu ciasta. Wtedy przycięte krawędzie ciast będą bardziej miękkie.
Krok 6:
Pieczemy każde ciasto w temperaturze 180-200 stopni. 8-10 minut na złoty kolor. Kawałki ciasta można nadal zrumienić, a następnie posiekać i wykorzystać do dekoracji ciasta.
Krok 7:
Do śmietany wymieszaj śmietanę z cukrem i wanilią.
Krok 8:
Wcześniej spłucz i namocz suszone śliwki do miękkości. Drobno posiekaj.
Krok 9:
Z schłodzonych ciast zbieramy ciasto. Każde ciasto smarujemy kremem.
Krok 10:
Połóż posiekane śliwki na wierzchu. Następnie kładziemy następne ciasto itp.
Krok 11:
Nie smarujemy górnego ciasta.
Krok 12:
Połóż deskę z małym ładunkiem na torcie i pozostaw w kuchni na 2 godziny.
Krok 13:
Następnie usuń ładunek, usuń nadmiar kremu z boków, nasmaruj wierzch ciasta.
Krok 14:
Udekoruj do smaku. Ciasto wkładamy do lodówki na 12-14 godzin.
Krok 15:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g