ciasto z twarogiem i suszonymi śliwkami

dla miłośników twarogu i słodyczy! Proponuję przepis na ciasto z ciastami twarogowymi, przyjemnym kremowym smakiem i lekką kwaskowatością suszonych śliwek. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 70 % 39 g
277 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz twaróg z jajkiem, cukrem, zmiękczonym masłem i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj gaszoną sodę i mąkę. Ilość mąki zależy od zawartości tłuszczu w twarogu, więc nie należy wylewać całej mąki na raz. Wystarczyło mi 1,25 szklanki. Ciasto jest miękkie, trochę lepkie. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 6 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj natychmiast na natłuszczonej blasze do pieczenia. Wycinam ciasto na talerzu o pożądanej średnicy, ale myślę, że lepiej to zrobić po upieczeniu ciasta. Wtedy przycięte krawędzie ciast będą bardziej miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczemy każde ciasto w temperaturze 180-200 stopni. 8-10 minut na złoty kolor. Kawałki ciasta można nadal zrumienić, a następnie posiekać i wykorzystać do dekoracji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do śmietany wymieszaj śmietanę z cukrem i wanilią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wcześniej spłucz i namocz suszone śliwki do miękkości. Drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z schłodzonych ciast zbieramy ciasto. Każde ciasto smarujemy kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż posiekane śliwki na wierzchu. Następnie kładziemy następne ciasto itp.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nie smarujemy górnego ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż deskę z małym ładunkiem na torcie i pozostaw w kuchni na 2 godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie usuń ładunek, usuń nadmiar kremu z boków, nasmaruj wierzch ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj do smaku. Ciasto wkładamy do lodówki na 12-14 godzin.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy