pieczywo owsiane z otrębów
skład / składniki
9
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij jajko, a następnie dodaj otręby owsiane.
Krok 3:
Dodaj pachnące zioła. Użyłam suszonej bazylii i kopru włoskiego. To zależy od Twojego gustu. Trochę solimy i mieszamy.
Krok 4:
Wlej powstałą masę kefirem, wymieszaj i pozostaw na 30-40 minut. W tym czasie otręby puchną, a ciasto stanie się grubsze, chociaż pozostanie płynne.
Krok 5:
Rozłóż ciasto na wysmarowanej olejem roślinnym patelni lub blasze do pieczenia, wyrównaj łyżką.
Krok 6:
Na wierzch dla urody i bardziej aromatycznego smaku posypałam więcej pasków bazylii, koperku i sezamu. Piec w temperaturze 200 stopni. 30 minut przed zrumienieniem (skup się na piekarniku).
Krok 7:
Pozwól tortilli trochę ostygnąć, a następnie pokrój w porcje chleba.
Krok 8:
Chlebki są umiarkowanie miękkie i naprawdę smaczne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Otręby owsiane - 320 kcal/100g