Proste ciasto czekoladowe kogut

ciasta noworoczne są proste i bardzo proste! Ten jest taki! To czekoladowe ciasto noworoczne w kształcie koguta jest przygotowywane w dwóch rachunkach i na pewno jest jeszcze szybsze do zjedzenia. Chociaż... w Nowy Rok ciasta zwykle docierają do najbardziej zdesperowanych lub wszystkich innych wieczorem 1 stycznia. A co z tym jest?!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 73 % 48 g
322 kcal
IG: 8 / 21 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce miksera stojącego (lub w zwykłej misce) połącz przesianą mąkę, sodę, sól. Sól jest obowiązkowa, nadaje jej smak. Za pierwszym razem możesz włożyć mniej. Dodaj cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj kakao i wymieszaj suchą mieszankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka, dwa rodzaje masła(rozpuść masło i ostudź) i ocet.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest gotowe. Jest dość płynny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto do przygotowanej formy i piecz - 180 stopni i 50 minut. Sprawdź gotowość-suchy mecz i sprężysty środek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić ciasto i pozostawić w folii na 3 godziny do 3 dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odetnij czapkę. Nie przyda się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą okrągłego cięcia Wytnij część ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Okazało się, że tułów i głowa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dla ganache rozpuść śmietanę z czekoladą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj koguta czekoladą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj czekoladowego koguta marmoladą i posypką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Poczekaj na gospodarza roku z radością!

miłego! Szczęśliwego Nowego Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy