otwarte ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami i francuskim urokiem! Przygotuj smak lata! Takie ciasta są popularne we Francji i nie tylko. Jednak Julia Child niestrudzenie chwaliła kruche ciasto i otwarte ciasta z miejscem na fantazję kulinarną. Tym razem polecam i polecam proste i szybkie ciasto z kruchym ciastem i śliwkami.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 74 % 34 g
225 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 15 min

1. Do ciasta przesiej mąkę do miski, dodaj ćwierć szklanki cukru, jajka i miękkiego masła. Wymieszaj i ugniataj miękkie, nie lepkie ciasto.
2. Wyłóż blachę do ciasta pergaminem i posmaruj odrobiną oleju.
3. Rozwałkuj ciasto na warstwę i przenieś je do formy, tworząc boki o wysokości 2-3 cm.
4. Umyj śliwki, osusz, usuń nasiona i pokrój miąższ na plasterki.
5. Posyp ciasto skrobią, pięknie połóż na nim śliwki. Piec ciasto - Temperatura piekarnika wynosi 190 stopni, Czas około 30-40 minut.
6. Niech ciasto ostygnie, posyp śliwki cukrem i posiekanymi orzechami. W zależności od słodyczy śliwek potrzebujesz do tego 0,5-1 łyżki. cukier.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy