otwarte ciasto ze śliwkami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Do ciasta przesiej mąkę do miski, dodaj ćwierć szklanki cukru, jajka i miękkiego masła. Wymieszaj i ugniataj miękkie, nie lepkie ciasto.
2. Wyłóż blachę do ciasta pergaminem i posmaruj odrobiną oleju.
3. Rozwałkuj ciasto na warstwę i przenieś je do formy, tworząc boki o wysokości 2-3 cm.
4. Umyj śliwki, osusz, usuń nasiona i pokrój miąższ na plasterki.
5. Posyp ciasto skrobią, pięknie połóż na nim śliwki. Piec ciasto - Temperatura piekarnika wynosi 190 stopni, Czas około 30-40 minut.
6. Niech ciasto ostygnie, posyp śliwki cukrem i posiekanymi orzechami. W zależności od słodyczy śliwek potrzebujesz do tego 0,5-1 łyżki. cukier.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g