ciasto francuskie z cebulą i jajkiem

szybkie pieczenie na kolację lub przybycie gości! Zawsze trzymaj paczkę ciasta francuskiego w lodówce-w końcu to zawsze pomoże!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 48 % 22 g
251 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotowe ciasto francuskie zapewni szybkie pieczenie przez cały czas. Kupowanie go teraz nie stanowi problemu, więc wielu z niego korzysta, oferuję kolejny przepis w skarbonce początkującym kucharzom!
1. Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie.
2. Przygotuj nadzienie: gotuj na twardo (10 minut) i zalej jajka zimną wodą. Obierz je z łusek.
3. Przygotuj nadzienie: posiekaj jajka widelcem lub nożem do jajek, dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę, sól, dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj.
4. Rozwałkuj ciasto w jednym kierunku na grubość 3-5 mm. pokrój w prostokąty - mam 10 placków: warstwę na pół, a następnie w poprzek na 5 części.
5. Rozłóż łyżkę nadzienia na jednej połowie ciasta, przykryj drugą i przyklej. Wzdłuż krawędzi przejdź widelcem, aby uzyskać najlepsze zszywki i piękno.
6. Rozłóż placki na silikonowej macie lub naoliwionym pergaminie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy