skład / składniki
metoda gotowania
gotowe ciasto francuskie zapewni szybkie pieczenie przez cały czas. Kupowanie go teraz nie stanowi problemu, więc wielu z niego korzysta, oferuję kolejny przepis w skarbonce początkującym kucharzom!
1. Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie.
2. Przygotuj nadzienie: gotuj na twardo (10 minut) i zalej jajka zimną wodą. Obierz je z łusek.
3. Przygotuj nadzienie: posiekaj jajka widelcem lub nożem do jajek, dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę, sól, dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj.
4. Rozwałkuj ciasto w jednym kierunku na grubość 3-5 mm. pokrój w prostokąty - mam 10 placków: warstwę na pół, a następnie w poprzek na 5 części.
5. Rozłóż łyżkę nadzienia na jednej połowie ciasta, przykryj drugą i przyklej. Wzdłuż krawędzi przejdź widelcem, aby uzyskać najlepsze zszywki i piękno.
6. Rozłóż placki na silikonowej macie lub naoliwionym pergaminie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g